Nieuws Actueel

Bierfabriek Delft viert heropening na grote brand

Precies twee maanden na de brand in de Bierfabriek Delft viert het restaurant morgen de heropening met een groot feest vol bourgondische spijzen, livemuziek en natuurlijk: bier! Dat schrijft het AD.

Deevid Wijnands | Foto: Fred Leeflang 9 december 2016

Bierfabriek Linda Oppelaar

Het lijkt bijna alsof er niks is gebeurd. Pinda's liggen op tafel, kippen draaien aan het spit en de brouwketels glimmen als nooit te voren. Het is nauwelijks te zien dat een grote brand in de ventilatieschacht het monumentale pand aan de Burgwal volledig in puin achterliet. Slechts wat donkere roetvlekken hoog op de stenen muren herinneren aan de dramatische oktoberavond.

Combinatie

,,Het geeft het interieur nog wat meer karakter,'' knipoogt bedrijfsleider Linda Oppelaar. De Bierfabriek Delft bestaat sinds mei 2014. Het concept is een combinatie tussen een restaurant en een bierbrouwerij. Het idee, waarbij bourgondisch dineren gecombineerd wordt met zelf bier tappen aan de eettafel, is afkomstig uit Amsterdam, waar ruim vijf jaar geleden de eerste Bierfabriek werd geopend.

Hecht

Het was aan het begin wel even wennen. ,,Delft is een hele hechte gemeenschap en wij kwamen even het oude Speakers vervangen. Dat werkte wel tegen ons. Maar inmiddels passen we hier goed tussen.''

Na bijna twee maanden wederopbouw heropende de Bierfabriek woensdag de deuren. Diezelfde dag vond de laatste inspectie van de gemeente en brandweer plaats. Oppelaar: ,,Maar we wisten wat we hadden neergezet. Dat zat gewoon goed. We konden niet stoppen met lachen.'' Op de avond van 8 oktober was van lachen geen sprake. Het restaurant zat met zo'n 250 man zo goed als vol. Oppelaar stond bij de keuken met een collega te praten, toen ze plotseling een vlam zag bij het ventilatiekanaal langs het plafond. ,,Toen heb ik direct de brandweer gebeld. Meteen daarna hebben we besloten om te evacueren. Het was heel onwerkelijk.''

Oefening

Omdat het merendeel van de gasten dacht dat het om een oefening ging, kon de rust bewaard worden. ,,Mensen stonden zelfs met hun bitterballen buiten.'' Er vielen er geen gewonden. Wel moesten er nog drie collega's uit de kantoorpanden op de bovenverdieping gehaald worden met een hoogwerker. De rookontwikkeling was dusdanig dat ze de trap niet meer afkonden.

Materiële schade

Pas nadat iedereen veilig buiten stond, zag Oppelaar de materiële schade. Het beeld dat de brandweer binnen de boel kort en klein sloeg om bij de vuurhaard te komen, kwam aan als een mokerslag. ,,Je werkt hier met ziel en zaligheid en dan sta je machteloos toe te kijken hoe mensen je pand proberen te redden.''

Afgebrand dorp

De schade was in totaal zo'n 150.000 euro, de inkomsten misgelopen door de langdurige sluiting niet meegerekend. Het ventilatiesysteem was volledig verwoest, het grootste deel van de elektra waardeloos en de roet- en waterschade enorm. ,,Het zag eruit als een afgebrand dorp. De kippetjes en bier stonden nog op tafel. Heel griezelig.''

Schoongemaakt

Maar somber naar een verbrande kip staren past niet bij het karakter van de Bierfabriek, stelt Oppelaar. Aannemers en electriciens liepen de afgelopen twee maanden in en uit het pand, er werd grondig schoongemaakt en er kwam een nieuw, watergekoeld, ventilatiesysteem. Ook werd de periode gebruikt voor trainingen voor personeel, dat extra uren kon draaien in de nieuwe Amsterdamse vestiging.

Volle zaal

Dat de zaak tijdens een van de drukste periodes van het jaar moest sluiten - en daarmee zo'n ton aan inkomsten misliep - mag de blijdschap van de heropening niet drukken. De reserveringen voor morgen stromen binnen en het ziet ernaar uit dat de band Hip met frontman Eddy Zoëy voor een volle zaal mag spelen.

Oppelaar wijst glimlachend naar de slogan op de grote banner boven de ingang. ,,We gaan vlammen.''