Nieuws Actueel
Bij eerste Waalwijkse escape room moet alles kloppen
Een compleet verhaal, met veel details. Alles moet kloppen in de eerste escape room in het Brabantse Waalwijk, schrijft het Brabants Dagblad. "We dachten, boeien, we doen het."
Er is een virus uitgebroken. Levensbedreigend en zeer besmettelijk. Velen lijden er al onder. Maar er is een medicijn; ontwikkeld in Waalwijk door de verstrooide professor Mondzer. Alleen is de vraag of het medicijn kan worden gered, want de professor vertrok spoorslags via het luchtrooster toen het virus ook in zijn lab werd aangetroffen. De deelnemende proefpersonen hebben slecht één taak: het medicijn zelf maken, aan de hand van gecodeerde boodschappen en zo de mensheid te redden.
VerhaalWees gerust: natuurlijk is dit niet echt gebeurd. Maar als je naar de Epic Escaperoom in Waalwijk gaat, moet je wel mee in het verhaal. De escaperoom ging zaterdag voor het eerst open. Deelnemers worden opgesloten in een kamer. En dan begint het spel echt. Doel: de gecodeerde hints ontcijferen en jezelf binnen een uur bevrijden. "We hebben nu negen groepen gehad", zegt Maurice de Zeeuw, die samen met Roy Monden het initiatief nam. "Een derde van hen is het gelukt. We willen het niet te makkelijk maken natuurlijk."
DetailsDe escaperoom in Waalwijk is geen gewone, het achterliggende verhaal is uitgewerkt tot in detail. Precies wat De Zeeuw en Monden voor ogen hebben. "Ik heb nu ongeveer twintig keer een escaperoom bezocht", zegt Monden. "Altijd viel me op dat er dingen niet klopten in het verhaal. Dat de opdrachten die je moest doen, niet altijd met het verhaal te maken hadden. Dat je voorwerpen in de escaperoom niet kon verklaren. Dat vond ik slordig, ik ergerde me er aan."
Tot de twee vrienden samen een escaperoom in Uden ‘deden’. "Het was een mooie, over een bankoverval", zegt De Zeeuw. "Maar toch zeiden we tegen elkaar: dit kunnen we beter." Uren besteedde het duo aan schrijven, schrijven en schrijven in de universiteitsbibliotheek van Tilburg. Een kloppend verhaal maken, opdrachten bedenken, tekenen hoe je het zou kunnen uitvoeren. Tot ze op het punt kwamen waarop ze moesten beslissen: investeren of het plan een stille dood laten sterven. Ze gingen investeren. Monden: "We dachten: boeien, we doen het gewoon."
EftelingDe twee kennen elkaar van De Efteling, waar ze allebei jaren hebben gewerkt. Ze hebben er profijt van gehad. "Daar zagen we dat een verhaal het beste werkt als het tot in detail is uitgevoerd", zegt De Zeeuw. Ze vroegen hulp en kregen die nadat ze een locatie aan de Sluisweg hadden gevonden. Zo werd de stem van de professor ingesproken door een man die dat ook voor het pretpark doet, de visuele effecten werden gemaakt door een oud-collega. Het meubilair voor in de kamer werd bij elkaar gehaald via Marktplaats, kringloopwinkel Twiddus en uit eigen huis. Er is zelfs een bedieningspaneel van de oude Waalwijkse sluis te vinden.
HypeVerschillende proefsessies werden gehouden. Te moeilijke puzzels werden makkelijker gemaakt, te makkelijke werden moeilijker. De initiatiefnemers zelf schatten in dat de moeilijkheidsgraad van hun escaperoom nu tussen medium en gevorderd zit. Het fenomeen escaperoom is een ware hype, weten de twee. Maar in De Langstraat zijn ze de eerste. Of ze bang zijn dat de hype uiteindelijk overgaat? Natuurlijk gebeurt dat, zegt Monden resoluut. "Maar mensen houden van puzzelen. Dus de goede escaperooms zullen overblijven."
Intussen zijn de twee hun laboratorium aan het bijschaven. Kleine dingen zullen nog veranderen. Als de verslaggever opmerkt dat er onder een douche geen putje is om het zogenaamde water af te voeren, kijken ze op. "Och", zegt De Zeeuw. "Helemaal niet bij stilgestaan. De volgende keer als je hier komt, is dat putje er. Want het verhaal moet echt perfect zijn."
Gerelateerde artikelenAchterhuis Anne Frank als escaperoom'Als een stel kleine kinderen kwamen we er weer uit'Escaperooms van Let’s Escape openen in Enschede: ‘Het wordt een trend