Nieuws Actueel
Bijzonder businessmodel: zo werkt één van de grootste kerstbomenhandelaren van Nederland
Kerstbomen, kerstbomen en nog eens kerstbomen. Inkoper Peter de Mooy (63) uit Rijnsburg verkoopt er 230.000 van in december en is daar het hele jaar zoet mee. ‘Als iedereen aan het strand ligt, loop ik in Denemarken tussen de kerstbomen.’

Als je 230.000 kerstbomen per jaar verkoopt, mag je jezelf wel een specialist noemen. Zo weet de 63-jarige inkoper Peter de Mooy precies het verschil uit te leggen tussen een ‘begeleidingsboom’ en een ‘aanbiedingsboom’.
,,Een begeleidingsboom is een mooie, symmetrische kerstboom waar goed voor gezorgd is. Een paar keer per jaar wordt de boom bijgeknipt, gesnoeid, bemest. De aanbiedingsboom daarentegen, van de supermarkt of bouwmarkt, wordt gewoon geplant en zes jaar later gerooid. Dan zitten er heus wel een paar knapperdjes tussen, maar het gros is gewoon… lelijk.”
Welkom in de kerstbomenwereld van Peter de Mooy, één van de grootste kerstbomeninkopers van ons land. De Mooy is het type ‘gezellige oom’: gulle bulderlach, bekertje koffie-met-roerstaafje in de hand en verhalen voor tien. Hij houdt kantoor in een bouwkeet op het terrein van de Flora-bloemenhandel, in Rijnsburg.
Lees ook: Hoe deze twee tieners de online kerstbomenhandel veroveren
Zeven weken per jaar huurt de Mooy dit stuk grond, waar hij grote pallets vol met kerstbomen op kwijt kan. Op één pallet passen zo’n negenhonderd bomen, netjes op elkaar gestapeld. ,,Hier komen de kleine verkopers hun bomen zelf ophalen. Maar de meeste bomen gaan niet via hier, hoor. Zo’n 75 procent gaat direct van de kwekerij naar de klant, een groot tuincentrum in Nederland of Duitsland bijvorobeeld.”
Op het terrein staat ook nog een grote rood-witte circustent, waar De Mooy zelf een ‘boompje of duizend’ verkoopt aan passerende klanten. Met een groep van acht man zijn ze tegelijk aan het werk. De zoon en schoonzoon van de Mooy zitten ook in de business en verder heeft hij seizoenwerkers in dienst die hier een extraatje komen verdienen.
Kerstbomenbloed
De Mooy heeft naar eigen zeggen ‘kerstbomenbloed’ door zijn aderen stromen. Zijn vader verkocht al kerstbomen in Amsterdam. ,,Het begon in jaren vijftig, toen mijn vader als één van de eersten zijn bomen uit Luxemburg haalde: een betere kwaliteit dan tot dan toe bekend. Andere kerstboomverkopers wilden óók wel zulke boompjes en vroegen mijn vader om voor hen een partij mee te nemen. Zo is het balletje gaan rollen.”
Lees ook: Waarom je je klanten een handgeschreven kaartje moet sturen met kerst
Vanaf zijn twaalfde hielp de kleine Peter al mee met het kerstbomen verkopen. Hij zette de handel voort en zag met de jaren de aantallen steeds groter worden. ,,Ik deed altijd nog bloemen erbij, maar besloot twintig jaar geleden om me alleen op de kerstbomenhandel te richten.” Over omzet wil hij niets zeggen, maar wie bedenkt dat De Mooy 230.000 bomen verkoopt voor gemiddeld zo’n 20 euro per stuk, heeft wel een idee.
Motorjacht
Hoe ziet een jaar eruit voor iemand die zijn omzet in drie weken binnenhaalt? ,,In januari en februari doen we de evaluaties en denken we met de grote klanten alvast na over volgend jaar. Tot augustus is dan gepland voor bezoek aan de kwekerijen. Als iedereen aan het strand ligt, loop ik in Denemarken tussen de kerstbomen. Maar in die periode kan ik ook veel met mijn motorjacht weg. Lekker over het water door Nederland. Daar vind ik mijn rust en ontspanning.”
De drukste periode is van half november tot na Sinterklaas. 110 uur in de week haalt hij dan makkelijk. ,,’s Ochtends om vijf uur beginnen we, om negen uur ’s avonds gaan we weer naar huis. Zeven dagen in de week. Op adrenaline, koffie en sigaretten kom ik die weken door, maar van het harde werken ben ik in januari altijd zo’n tien kilo lichter.”
Lees ook: Zo loopt de jaarlijkse kerstborrel niet uit de hand
Nu – de week voor kerst – is de drukte eigenlijk al gedaan. Bijna alle kerstbomen zijn op hun verkoopadres beland. Terugkijkend was 2018 een goed kerstbomenjaar, en gezellig bovendien. ,,Dat kerstbomenwereldje; dat is toch echt iets unieks. Die sfeer vind je nergens anders. Gezinnetjes die zo’n boom komen uitzoeken, kinderen erbij, hondje erbij: dat vind ik gewoon gezellig.”
Leuke kerstboomweetjes:
- Een gemiddelde kerstboom groeit zes tot acht jaar voordat hij verkoopbaar is.
- Grote productielanden voor kerstbomen zijn Denemarken, Duitsland en Polen.
- Op een hectare groeien zo’n 8300 bomen. Grote kwekerijen hebben soms wel 450 hectare tot hun beschikking, met verschillende ‘groeijaren’ erop.
- De Nordmann-kerstboom is in Nederland de populairste bomensoort. Andere bomen hebben soms per regio hun liefhebbers, zegt De Mooy. ,,De ouderwetse den is in het Oosten van het land nog wel populair. En in Brabant doet de smalle Omorika-boom het goed. Geen idee hoe dat komt eigenlijk.”