Nieuws Actueel

Bijzonder visrestaurant in Nijverdal

Michael en Danny Koetsier terug uit de tropen. "Mijn moeder is dolgelukkig."

Mariëtte Cellarius | Foto: Lars Smook 20 april 2016

Koetsier lars smook

Het vliegtuig met vis komt een keer per week op Curaçao om de restaurants te bevoorraden. Ook het kleine visrestaurant Fishalicious, waar Michael Koetsier tot voor kort chef-kok was. Dat is in Nijverdal beter geregeld. Als het moet, krijgt Koetsier (29) elke dag verse vis voor zijn nieuwe avontuur Hooked, Seafood & More.

Samen met zijn vriendin Nienke Rooks (26) en zijn broer Danny Koetsier (27) maakt hij zijn droom waar om ooit voor zichzelf te beginnen. En waar anders zou dat moeten dan in Nijverdal, waar hij is geboren en getogen. "Mijn moeder is helemaal blij dat haar twee zoons terug zijn, ze komt bijna elke dag koffie drinken."

OvergangDe overgang van het tropische eiland bomvol toeristen naar het rustige, koude Nijverdal kan niet groter zijn. Eind januari kwamen de drie terug in Nederland, waar ze voor het eerst voet zetten in het door hen gehuurde pand aan de Grotestraat. "Ik wilde altijd al voor mezelf beginnen", vertelt Michael Koetsier. Zijn vriendin Nienke Rooks, die hij op Curaçao heeft ontmoet, heeft ook ervaring in de horeca.

Na jaren in de Caraïben vragen de twee zich af wat ze verder met hun leven willen."Je moet een keuze maken", zegt Nienke. Michael: "Curaçao is net een dorp, dus je kunt daar niet zomaar je eigen restaurant beginnen. Dan laat je de zaak van de werkgever in de steek. De Griek die hier eerst in zat, ging weg en we zagen op internet dat het pand te huur stond. Je moest de inrichting echt wegdenken, we hebben het helemaal gestript." De voorbereidingen voor het visrestaurant doen ze vanuit de tropen. "Het geld voor een vliegticket naar Nederland hield ik liever in de portemonnee om in de zaak te steken", zegt Michael. "De verfsoort hebben we van de bouwmarkt en we moesten vragen beantwoorden over de plek van de wandlampjes. Dan krab je wel even achter je oren, haha."

Is Nijverdal wel een verstandige keus voor een visrestaurant? Waarom niet in Zwolle of Enschede?"Ik heb daar nooit over getwijfeld. Ik ben er niet bang voor dat het hier minder goed zou gaan. Mensen komen omdat we iets bijzonders hebben, dan maakt het niet veel uit waar je zit. Sinds we open zijn is een stel uit Zwolle al twee keer geweest, met de trein. Omdat ze hier lekker kunnen eten. Daar rijden mensen echt wel voor om."

Nienke: "Je weet van tevoren dat er veel bij komt kijken, maar om het echt te weten, moet je het zelf ervaren. We hebben altijd voor een baas gewerkt die alles draaiende hield maar nu moeten we alles zelf doen. Van de inkoop, reserveringen tot de was aan toe. Dat is een hele omschakeling. 's Avonds in bed maalt alles door je hoofd."

Waarom hebben jullie voor een restaurant gekozen met alleen vis?"Ik ben toevallig op Curaçao in visrestaurant Fishalicious terecht gekomen omdat een vriend mij destijds op de vacature wees. Ik had een jaar in China gewerkt en daarna een jaartje in Nijverdal. Ik wilde graag weer naar het buitenland. Het was nu of nooit. Het zou eerst voor een half jaar zijn, maar na een tijd heb ik tegen mijn ouders gezegd dat ze mijn auto maar te koop moesten zetten omdat ik voorlopig niet terug zou komen. Het is dus zes jaar geworden, zes jaar ervaring met vis bereiden dus. De meeste restaurants hebben tien vleesgerechten op het menu en dan nog twee met vis omdat het moet. Met vis kun je net zo veel en goed combineren als met vlees maar niemand durft het. We zijn de enigen in Overijssel."

Verwacht echter geen uitgebreide exotische zeebanketten op de kaart want hoewel hij dat graag zou willen, kan dat nu alleen op bestelling. "We hebben bewust gekozen voor bekende vissen als tonijn, zalm en schelvis", zegt Michael. Zijn eigen favoriet is een zee- of slibtong: goudbruin gebakken. "Ik weet niet waarom maar het is een kunst om die goed te bakken en het ziet er mooi uit."

Samen met een broer en je vriendin een restaurant beginnen, is dat niet een riskante onderneming?"Met Danny heb ik al veel opgetrokken in de keuken. Hij werkte drie jaar in de keuken van hetzelfde restaurant, onder mijn leiding. Als je aan het werk bent, gebeurt er van alles. Schelden, ja dat komt veel voor. Maar na die tijd is het weer goed. Alles moet gesmeerd lopen en dat betekent dat je onder grote druk werkt. En dat geeft wel een kick. Vooral op Curaçao is het team waarin je werkt je familie omdat je echte familie ver weg zit. Voor mijn vriendin en mij geldt dat je hetzelfde ritme hebt. Iemand die niet in de horeca werkt, een kantoorbaan heeft, begrijpt vaak niet hoe het werkt."

Wat zijn jullie toekomstplannen?"Ach, we hebben allemaal nog dromen en wensen, maar eerst maar eens kijken hoe het gaat. Het streven is dat het hier elke dag vol zit. Mensen moeten ons nog leren kennen, maar we zien nu al dat ze soms na een dag terugkomen. Geweldig."