Nieuws Actueel

Bioboer in spe op de wachtlijst

Zóveel melkveehouders willen bioboer worden dat bij zuivelcoöperaties wachtlijsten zijn ontstaan. Dit voorjaar waren ze nog naarstig op zoek naar biomelk, schrijft het AD.

Annemieke van Dongen 8 juli 2016

Bioboer wachtlijsten

Zuivelfabrikant FrieslandCampina en Eko-Holland, de grootste coöperatie van biologische melkveehouders, hebben wachtlijsten ingesteld voor melkveehouders die biologische melk willen gaan leveren. In maart meldde deze krant nog dat zuivelondernemingen naarstig op zoek waren naar nieuwe biologische leveranciers, omdat ze niet aan de groeiende vraag naar biomelk konden voldoen. ,,Melkveehouders die biologische melk willen gaan leveren, zijn bij ons van harte welkom'', verkondigde voorzitter René Cruijsen van Eko-Holland toen.

WachtlijstVier maanden later heeft de coöperatie die zuivel levert voor huismerken van supermarkten als Albert Heijn, Plus en Spar er al dertig nieuwe leden bijgekregen. Twintig boeren staan op de wachtlijst om lid te worden. Bij FrieslandCampina staan nu een kleine vijftig bedrijven op de wachtlijst.

PrijsverschilHet grote prijsverschil tussen gewone en biologische melk motiveert melkveehouders om over te stappen. De reguliere melkprijs is al tijden relatief laag - zo'n 30 eurocent per liter - terwijl biologische melk een recordprijs van ongeveer 50 cent oplevert. Ook beginnende melkveehouder Tim van Woudenbergh (23) uit Harmelen overweegt zijn bedrijf om te katten. ,,Het vergt een investering, maar je krijgt er wat voor terug.'' In oktober wil hij zijn eerste koeien melken, maar een zuivelfabriek die zijn melk afneemt heeft hij nog niet gevonden. Aankloppen bij Eko-Holland heeft voorlopig weinig zin, bevestigt Cruijsen. ,,We moeten de bestaande biologische boeren beschermen. Consumenten gaan niet van de ene op de andere dag twee keer zoveel biomelk drinken. De consumptie stijgt geleidelijk, en zo moet het ook met het melkaanbod gaan.''