Nieuws Actueel

Bioboeren komen met tienpuntenplan voor toekomst landbouw

De voedselproductie in Nederland kan hand in hand gaan met het leveren van maatschappelijke diensten als biodiversiteit, schone lucht, schoon water, een vruchtbare bodem en gezonde voeding. Dat kan met minder stikstof en zonder gebruik van kunstmest, althans dat beweren duizenden biologische, biodynamische, agro-ecologische en kringloopboeren. Zij komen vandaag met een tienpuntenplan.

ANP 6 juli 2022

ANP060722045 1

Zij overhandigen op woensdag een tienpuntenplan aan landbouwminister Henk Staghouwer en stikstofminister Christianne van der Wal. Om de problemen in de landbouw zoals de stikstofproblematiek aan te pakken is een langetermijnvisie voor de landbouwsector nodig, zo klinkt het. Het ontbreken daarvan is volgens de bioboeren een van de oorzaken voor de ontstane maatschappelijke onrust onder een grote groep boeren.

Voor de "noodzakelijke omslag" zijn volgens de boeren veranderingen nodig in het agrarisch onderwijs, het grondbeleid en in de wet- en regelgeving. Daarnaast moet worden gezorgd dat duurzaamheid daadwerkelijk loont. "Voor de gezondheid van mens en planeet moet veel vaker gekozen worden voor plantaardige productie en consumptie. Dit alles zorgt voor een transitie in de landbouw: van een landbouw gericht op maximalisatie van productie met hoge bijkomende maatschappelijk kosten, naar een herstellende, toekomstbestendige landbouw", aldus de ondertekenaars van het plan.

Het tienpuntenplan is onder meer ondertekend door Biohuis, Caring Farmers, Federatie van Agro-ecologische Boeren en Herenboeren Nederland. Het plan heeft ook de steun van instanties en organisaties als Bionext, Louis Bolk Instituut, Stichting Aardpeer, Stichting Demeter en de Triodos Bank.

Lees ook: Deskundige: boeren uitkopen voor stikstof is weggegooid geld

Oplossing stikstofprobleem vraagt om systeemdoorbraak

Maria van der Heijden van MVO Nederland is blij met het plan van de boeren. Zij maakt zich zorgen over hoe het kabinet aankijkt tegen de wil van de boeren om hun bedrijf operationeel te houden. ,,Het huidige kabinet ziet uitkopen van boeren als de belangrijkste oplossing om de stikstofuitstoot te verminderen. Dat uitkopen gaat voorbij aan het ondernemerschap van de boeren, die niets liever willen dan blijven boeren."

,,De onwil en het wantrouwen wat dat veroorzaakt bij boeren zien we dagelijks in de media," zegt Van der Heijden in een reactie. ,,Wat we minder zien is de roep om een meer integrale oplossing. Het feit dat 2.500 boeren nu met een tienpuntenplan komen voor natuurlijk boeren ondersteunt MVO Nederland van harte. We vertegenwoordigen daarin ook de stem van de 2.000 bedrijven in ons netwerk, waaronder vele toeleveranciers en afnemers van landbouwproducten. Het kan, dat is wat ons netwerk laat zien." De oplossing voor het stikstofprobleem vraagt volgens haar om een systeemdoorbraak, die begint bij de boer zelf én doorwerkt in de gehele keten.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws