Nieuws Actueel

Biologische landbouw blijft in Zeeland het verst achter

De biologische landbouw in Zeeland blijft achter. Van alle provincies in Nederland heeft Zeeland relatief het kleinste aandeel biologische landbouwgrond: 1,5 procent. Dat bericht de PZC.

Cornelleke Blok & Ondine van der Vleuten 7 april 2016

Dansende koeien biologisch veeteelt

In de rest van het land is het niet veel beter: Nederland kent een groot tekort aan bioboeren, constateert belangenorganisatie Bionext. Terwijl de vraag naar biologische producten de afgelopen jaren vijftig procent gestegen is, groeide het oppervlak aan biologische landbouwgrond nauwelijks.

Zuivel"Nederland loopt volop achter in vergelijking met landen als Denemarken, Zweden en Zwitserland", zegt Bionext-directeur Bavo van den Idsert. "Daar hebben biologische producten soms al een aandeel van tien procent, terwijl Nederland blijft steken op drie procent."

Het tekort aan biologische zuivel is het grootst. "Dertig tot vijftig miljoen liter moet geïmporteerd worden. Er is acuut ruimte in ons land voor zo'n vijftig nieuwe bedrijven."

IngewikkeldDe omschakeling van gewone naar biologische landbouw is voor boeren te ingewikkeld en te kostbaar, weet Van den Idsert. "De omschakelperiode is twee jaar. In die tijd moeten boeren voor de gangbare prijs werken, maar wel volgens de biologische regels. Ze krijgen van hun coöperatie niet de garantie dat ze die investering terugverdienen."

De Agrimarkt merkt dat steeds meer klanten graag biologische producten kopen. "De afgelopen vijf jaar stijgt de afzet van biologische producten elk jaar met tien à vijftien procent", zegt commercieel directeur Wilfred van Elzakker. "Ons assortiment is een stuk breder geworden: we hebben biologische groenten, vlees, kaas, eieren en conserven."

BegeleidingAgrimarkt heeft vooralsnog geen grote moeite om aan biologische producten te komen. "We kunnen tachtig procent van onze biologische producten uit de regio halen. De rest komt uit andere delen van het land. Biologische tomaten, paprika's en komkommers zijn in Zeeland het moeilijkst te vinden, vooral later in het seizoen."

Bionext vindt dat de overheid boeren moet steunen bij de overstap naar biologische landbouw. "We denken aan garantstellingen voor de investeringen. Daarnaast moeten boeren betere begeleiding krijgen. Het is nodig, want de groei in de markt dendert door."