Nieuws Actueel

BKR: zowel aantal leningen als betalingsachterstanden gedaald

Het aantal mensen met een betalingsachterstand op een lopende lening is het afgelopen jaar afgenomen. Dat meldt het Bureau Kredietregistratie (BKR) bij de publicatie van zijn jaarlijkse BKR Monitor. De instantie vermoedt dat dit komt omdat mensen tijdens de coronacrisis een betaalpauze konden inlassen op hun hypotheek en omdat de naweeën van de economische crisis sinds 2019 voorbij zijn.

ANP 14 maart 2023

ANP140323128 1

Het aantal kredieten met een betalingsachterstand daalde in de loop van 2022 van 667.000 naar 619.000. Dit zijn bijvoorbeeld hypotheken en leningen. Dat aantal staat niet gelijk aan het aantal mensen met een betalingsachterstand: dat bedroeg eind 2022 namelijk 439.000. Volgens het BKR betekent dit "dat er een groep is van enige tienduizenden mensen die kampen met meerdere achterstanden".

Toch was er ook een groep waar het aantal betalingsachterstanden juist toenam, vergeleken met het aantal lopende leningen. Dat geldt voor mensen in de leeftijd tot 30 jaar, vorig jaar waren er 73.000 jongeren met een betalingsachterstand op een lening of ander soort krediet. Productmanager Gert Jaap Mooij van het BKR denkt dat dit komt omdat jongeren financieel kwetsbaarder zijn. "In deze groep komen veel tijdelijke arbeidscontracten en wisselende inkomsten voor. Dit vergroot de kans op een betalingsachterstand." Ook geven jongeren volgens hem sneller geld uit en sparen zij minder dan mensen die ouder zijn.

Onderzoek naar betalingsachterstanden

Voorzitter van het BKR Peter van den Bosch vindt het belangrijk om onderzoek te doen naar betalingsachterstanden van jonge mensen. "Jongeren hebben over het algemeen nog weinig financiële reserves, dus het toenemen van achterstanden kan een indicatie zijn van meer problemen", legt hij uit.

Ook het aantal persoonlijke leningen is vorig jaar afgenomen volgens het BKR, net als het aantal mensen met een schuldregeling. Zo stonden aan het eind van vorig jaar 11,7 miljoen leningen geregistreerd bij het BKR, een jaar eerder was dat nog 12,3 miljoen. Mooij vermoedt dat dit komt omdat mensen sinds de coronapandemie meer zijn gaan sparen en omdat mensen afwachten vanwege onzekerheden door de oorlog in Oekraïne en de gestegen rentes.

Het aantal Nederlanders dat bekend is bij de instantie met een schuldenregeling stond eind 2022 op 41.000. Een jaar eerder was dat nog 46.000. Daarmee heeft minder dan 10 procent van de mensen met een betalingsachterstand een regeling. Het BKR wil daarom onderzoeken hoe de overige 90 procent "de eindjes aan elkaar knoopt", omdat de instantie daar nu geen zicht op heeft.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws