Nieuws Actueel

Hoe Blendle voor de derde keer miljoenen binnensleept

De Volkskrant schrijft dat digitale kiosk Blendle een kapitaalinjectie van 4 miljoen euro heeft gekregen. Het geld is afkomstig van de Deense ondernemer Morten Strunge en van Novamedia, dat onder de vlag van de digitale boekwinkel BookSpot investeert. Novamedia is ook de organisatie achter de Nationale Postcode Loterij. Welk aandeel beide partijen krijgen, is niet bekend.

Gijs Beukers | Foto: ANP 15 mei 2018

Blendle Alexander Klpping kapitaalinjectie Morten Strunge Novamedia

Blendle biedt losse artikelen uit kranten en tijdschriften aan, doorgaans voor 0,19-0,99 euro. De abonnementsvorm Premium kost 10 euro per maand en verschaft toegang tot twintig door Blendle geselecteerde artikelen per dag, en tot Audio, een dienst waarmee dagelijks zo’n tien stukken kunnen worden beluisterd.

Dat moeten er meer worden. Alexander Klöpping, medeoprichter en ceo van Blendle, schrijft in zijn blog ‘flink’ in Audio te gaan investeren – eerder dit jaar was al een uitgebreide reclamecampagne voor de dienst te zien in bushokjes en op televisie. Blendle wil met Audio een plaats verwerven in de mediaconsumptie van zijn doelgroep, twintigers en dertigers. Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau bleek dat die veel minder tijd zijn gaan besteden aan lezen.

Lees ook: Dit zijn de succesvolle groeilessen van Marco Aarnink (Drukwerkdeal)

Als paddestoelen

Naar nieuws en verhalen luisteren lijkt daarentegen steeds populairder te worden; Nederlandse podcasts schieten dit jaar als paddestoelen uit de grond. Luisteren ‘vult het overgebleven loze moment’, zei Klöpping in februari tegen NRC, er hoeft geen tijd voor te worden vrijgemaakt. Blendle Audio wordt volgens Klöpping het meest beluisterd in de auto, het openbaar vervoer of tijdens huishoudelijke klussen.

De financiële situatie van Blendle is onduidelijk. In 2016, waarvan de meest recente jaarcijfers dateren, leidde het 2,4 miljoen euro verlies – al zijn rode cijfers niet ongebruikelijk voor een start-up die flink moet investeren om een marktaandeel te verwerven. In 2017 steeg de omzet met 18,5 procent, maar meer financiële cijfers zijn niet openbaar gemaakt.

Dit is de derde keer dat bedrijven geld in Blendle steken. Eerder investeerden The New York Times en Axel Springer (uitgever van Bild) samen 3 miljoen euro. Het is onbekend hoeveel Nikkei (uitgever Financial Times) en Inkef Capital hebben geïnvesteerd.