Nieuws Actueel

Blijvende nalatenschap van broers

Tonny Peeters | Foto: Ton van de Meulenhof 8 februari 2016

Plannen Nalatenschap

Ze hebben een goed draaiende golfbaan De Swinkelsche in Someren. Er ligt een bouwplan voor acht miljoenenvilla's op landgoed De Heihorsten en ze willen ook nog het oude kasteel op De Donck gaan herbouwen. De broers Hendrik (57) en Harrie Swinkels (55), verre familie van de Bavaria-tak, zijn erg ambitieus ingesteld. Maar wat zit er achter al die plannen van de vermogende broers? Ze vertellen het in het Eindhovens Dagblad.

Voor een antwoord op die vraag moeten we eerst terug naar het agrarisch bedrijf van hun ouders Leonard en Anna. Zij hadden enkele decennia geleden een goed lopend bedrijf aan de Vaarselstraat. Aanvankelijk bestaande uit vier hectare grond met aardbeien en bessen, maar steeds meer schakelde de familie over naar een veehouderij. In de hoogtijdagen stonden er 230 melkkoeien, 200 stuks jongvee en 1.000 vleesvarkens. Volgens Harrie flinke aantallen voor die tijd. Hij en zijn broer Hendrik nemen na verloop van tijd het bedrijf van hun ouders over. Later kopen ze ook nog het bedrijf van een oom aan de Maarheezerdijk.

Lange tijd behalen Hendrik en Harrie positieve bedrijfsresultaten, tot de varkenspest en reconstructie in 1997 voor een ommekeer zorgen. 'Wat nu?' is de vraag die de broers aan elkaar stellen. Ze weten dat er geen opvolging in de familie is, want de kinderen zien een loopbaan in de agrarische sector niet zitten. En het bedrijf verkopen willen de Somerenaren ook niet, omdat ze de grond in familiebezit willen houden. Ze denken verder en komen met een opmerkelijke keuze.

"We hebben in het verleden goed geboerd, wat ons de mogelijkheid heeft gegeven om iets te kopen. Ik heb altijd gezegd: als we stoppen met het boerenbedrijf wil ik een golfbaan. Ook al had ik toen nog nooit gegolfd. Ik zie dat als een voordeel. Je stapt fris in die branche, we kijken er misschien anders tegenaan dan veel golfers", legt Hendrik uit.

DoenersHet blijft niet bij een wild idee, er worden concrete plannen gesmeed. De broers verzamelen diverse kenners uit de sport om zich heen. De aanleg van de 27 holes wordt een kwestie van de lange adem. Procedure na procedure volgt. Ze worden geregeld voor gek verklaard door vrienden, omdat ze ondanks alle weerstand doorgaan met hun plannen. Het tekent hun doorzettingsvermogen. Het motto van de broers: zonder ambities kom je nergens. "Dat hebben we van onze ouders meegekregen. We zijn echte doeners. Als we ergens aan beginnen, dan zetten we door. Je moet je niet laten afschrikken door tegenslag", omschrijft Hendrik het karakter van hem en zijn broer.

In de tussentijd bouwen ze hun agrarische bedrijf langzaam af. In tegenstelling tot veel boeren die abrupt moeten stoppen, krijgen Hendrik en Harrie dus de tijd om te wennen aan de omschakeling in hun leven tussen de holes en het clubhuis.

Enkele jaren na de uitwerking van de golfbaanplannen borrelt alweer een nieuw idee op. Hendrik en Harrie willen graag op eigen grond een landgoed openen. Niet zomaar één, het moet een luxe complex worden waar alleen miljonairs kunnen wonen. Met grote villa's die minimaal anderhalf miljoen euro kosten. Of het allemaal realistisch is? De broers twijfelen daar geen seconde aan. Hun antwoord komt bekend voor: "Natuurlijk, anders beginnen we er niet aan." Het is net als bij de golfbaan, die inmiddels zo'n drie jaar in gebruik is, weer een kwestie die hun geduld op de proef stelt. Na jaren van het verfijnen van plannen komt binnenkort de website van het project online.

KasteelStilzitten is er intussen niet bij. De broers willen meer. Ze gaan aan de slag met de herbouw van kasteel De Donck, vlakbij de locatie waar ze altijd gewoond hebben. Ze willen het gebouw met kenmerkende torens uit 1300 zo goed mogelijk laten nabouwen. Een voorontwerp ligt inmiddels bij de provincie ter goedkeuring. Waarom steken ze zoveel energie in al die plannen? Hendrik: "Het is hartstikke mooi om iets te maken wat blijft en mooier wordt na verloop van tijd. Hier kunnen volgende generaties ook nog van genieten, dat is onze drijfveer. Het staat er over vijftig of honderd jaar nog. Je ziet aan onze plannen wel dat wij niet zijn van het scoren op de korte termijn."

Ze steken hun vermogen dus liever in allerlei projecten en niet in eigen wensen. "We zijn zelf niet zo van luxe. We investeren liever in iets waar iedereen wat aan heeft. Maar het moet natuurlijk wel rendabel zijn."

Het roept de vraag op of de broers intussen alweer met compleet nieuwe plannen bezig zijn. Ze lachen, wat verraadt dat er weer iets door hun hoofd speelt. Wat die gedachten zijn houden ze nog even voor zichzelf. "Hoe meer we in dit gebied doen, hoe interessanter het wordt. We willen Someren graag op de kaart zetten."