Nieuws Actueel

Waarom het de bloeitijd van sociale ondernemingen is

Het gaat goed met sociale ondernemingen, aldus cijfers van Social Enterprise NL. De groei van bedrijven als Tony's Chocolonely, Marqt en bierbrouwer De Prael zet onverminderd door. Dat schrijft het AD.

Redactie AD | Foto: ANP 11 september 2018

Tony chocolony jan beltman

De omzetten van de sociale ondernemingen groeiden vorig jaar 26 procent en de werkgelegenheid nam met 21 procent toe, blijkt uit de jaarlijkse monitor van Social Enterprise NL, waar circa 350 bedrijven bij zijn aangesloten. De sector van bedrijven die maatschappelijke impact vooropstellen, slaagt er ook steeds vaker in geld te verdienen met hun missie. Inmiddels is 44 procent van de sociale ondernemingen in 2017 winstgevend gebleken. In 2015 lag dit percentage nog op 36 procent.

Een professionaliserende sector

Bedrijven die voor 2010 zijn opgericht, blijken relatief het vaakst winstgevend, start-ups leggen naar verhouding vaker geld toe. Stefan Panhuijsen van Social Enterprise NL: ,,De sector professionaliseert. Hoe langer een bedrijf bestaat, hoe groter de kans dat het winstgevend is. Van de 350 leden die bij ons zijn aangesloten zijn er slechts tien gestopt.''

Lees ook: Zo boekt Tony's Chocolonely een fenomenale omzetgroei

De sociale ondernemingen geven gemiddeld werk aan 24 voltijdsmedewerkers. Vooral bedrijven die als doel hebben arbeidsgehandicapten aan het werk te helpen, waaronder sociale werkplaatsen die als bedrijf verder zijn gegaan, bieden veel werkgelegenheid. ,,Maar het aantal werknemers zegt niet altijd iets over de impact van een bedrijf", stelt Panhuijsen. ,,Door hun pionierswerk kunnen de kleintjes met soms maar drie of vier man personeel ook grote 'gewone' concurrenten beïnvloeden.''

'Over de rug van autisten'

Hoewel sociale ondernemingen steeds vaker herkend en erkend zeggen te worden, blijven sommige problemen hardnekkig. Panhuijsen: ,,Sommige ondernemers krijgen nog steeds de vraag of ze over de rug van autisten geld aan het verdienen zijn.'' Ook de kredietverlening aan sociale ondernemingen kan beter, al lukt het vaker om financiers te vinden, stelt Social Enterprise NL.