Nieuws Actueel

Bloemen voor het Kremlin en de koning

Jaap Wisse uit Heinkenszand geeft tot ver over de Zeeuwse grenzen demonstraties en presentaties bloemschikken. In die hoedanigheid is hij vaak in het buitenland te vinden, zoals onlangs in de oliestaat Dubai, in opdracht van de groothandel of het Bloemenbureau Holland. "Die willen graag nieuwe bloemen, technieken en trends promoten. Daar huren ze mij voor in. Doel is meer afzet van Nederlandse bloemen en planten."

Henk van de Voorde: Foto Lex de Meester 11 februari 2016

Jaapwissegrenzeloos1

Jaap was de vanzelfsprekende opvolger van zijn vader Leen, die in de jaren '50 een bloemisterij startte. Spijt heeft Jaap nooit gehad, al zag hij zo wel een veelbelovende voetbalcarrière in rook opgaan. We spreken elkaar na de Winterfair Heinkenszand, die ruim 6000 bezoekers naar zijn enorme bedrijfspand trok. Jaap excuseert zich voor de naweeën van het festijn. Hij blikt ook terug op een horecabeurs waarvoor hij fraaie 'personages' creëerde: een groente- en fruitdame en een visser met Zeeuwse zaligheden. Alles gemaakt van bloemen en planten.

"Bloemen zijn voor mij meer dan emotie. Het mooiste vind ik het uitdragen van het oude ambacht van bloemschikken. Wij onderscheiden ons met alles wat mooier of extremer is. Met een boeket van 15 euro kunnen wij het verschil niet maken. Als het 250 euro mag kosten is dat een ander verhaal. Zeker als het om 500 of 1000 boeketten gaat."

De kracht van Jaap uit zich vooral op facilitair en logistiek terrein. In het havengebied Vlissingen-Oost verzorgt hij regelmatig presentaties voor jubilea of netwerkevenementen. De zakelijke markt is nu belangrijker dan de particuliere. "De bloemisterij heeft al jaren last van het one-stop-shoppen bij supermarkten."

Boris JeltsinJuist daarom is de bloemenexpert ook grensoverschrijdend actief. In Riyad (Saoedi-Arabië) maakte Jaap in 2013 de decoraties op de bruiloft van de dochter van de koning. In een verder verleden was hij te gast op een show in het Kremlin, onder het bewind van Boris Jeltsin. En elk jaar luistert de Zeeuw in Baku in Azerbeidzjan het bloemenfeest op. "Daarmee wordt de geboortedag van president Heydar Aliyev gevierd. Hij overleed in 2003 op 80-jarige leeftijd, maar is nog steeds erg geliefd bij het volk. Dit jaar gingen er 34 opleggers en 6 jumbojets met bloemen naar Baku. Het is met afstand het grootste bloemenfestijn ter wereld. Echt ongelooflijk."

Jaap is er trots op dat hij tot de uitverkorenen behoort, die de immense bloemenarrangementen en demonstraties mogen verzorgen. Ook dit jaar reist hij weer af naar Baku. "Voor de zesde keer alweer."

Bij het familiebedrijf in Heinkenszand werken circa twaalf medewerkers.

Bloemisterijwisse.nl

Meesterbinder Jaap Wisse wil het verschil maken met zijn bloemsierkunst. Hoe doet hij dat?

1. Lokale taakZorg dat je een product of ontwerp levert waaraan de plaatselijke bevolking een bijdrage kan leveren. Dan krijg je de sympathie van beleidsbepalers.

2 TrapsgewijsHet gaat om de maniervan benaderen. Je krijgt trapsgewijs toegang tot degenen die beslissingsbevoegd zijn. Je moet uiteindelijk via rangen en standen het vertrouwen zien te winnen van personen die ‘ja’ mogen zeggen. Een groot verschil met Nederland, waar veel meer werknemers mogen beslissen.

3 TolkProbeer de taal te begrijpen. Een tolk die jouw verhaal op de juiste wijze vertelt, isvan groot belang. Het gaat erom dat een-op-een wordt vertaald wat jij te melden hebt, en niet wat de tolk zelf ziet of denkt te zien. Natuurlijk, enthousiasme helpt! Ik had ooit een vrouwelijke tolk die zó gepassioneerd was over de bloemen dat zij in feite de deal tot stand bracht.