Nieuws Actueel

Zomerhitte zorgt voor stevige klappen bij ondernemers in bloemenhandel

De zon en warmte van afgelopen tijd, bezorgden ons een hoop plezier én een bruine huid. Maar niet iedereen is blij. Bloemen- en plantenhandelaren zagen hun inkomsten dalen. De exportwaarde van snijbloemen kromp met 6 procent, meldt brancheorganisatie VGB.

Anna Neeltje de Boer 15 augustus 2018

Bloemenhandelaren kla verduren planten bloemen omzet geslonken zomer hitte hittegolf

De totale omzet voor bloemen en planten bedroeg in juli 355 miljoen euro. Dat is 2 procent minder dan juli vorig jaar. Rinus Zijbrands van Bloemenhandel Rinus in Amsterdam sloot tijdelijk zijn zaak vanwege de uitblijvende klandizie. “Bloemen staan met hitte veel korter. Het is bij 25 á 30 graden gewoon te warm om aan bloemverkoop te doen. Op 20 tot 25 graden kun je je assortiment aanpassen, daar boven is het niet te doen.”

Dus sloot hij zijn winkel voor 2,5 week. Afgelopen donderdag ging hij weer open. “Ik heb wel wat verkocht voor ik sloot: planten en orchideeën, maar ben evengoed zo’n 50 tot 60 procent van mijn maandomzet misgelopen.”

Zorgen maakt de nuchtere Amsterdammer zich niet: “Dat zijn ondernemersrisico’s. De afgelopen weken hebben de strandtenten het goed gedaan. Bij mij komt het ook wel weer. Daar lig ik niet wakker van. Bovendien hebben we een goede basis van bedrijven waaraan we leveren.”

Lees ook: Blijft Nederland bloemenland nummer 1?

Achterstand

Volgens Matthijs Mesken, directeur van VGB, speelt er nog iets mee: “Mensen zijn bezig met andere dingen dan bloemen kopen. Ze zitten met de warmte liever op het strand."

Royal FloraHolland, de grootste bloemenveiling ter wereld - het bedrijf verzorgt ruim 90 procent van de Nederlandse handel in bloemen, draaide ook minder omzet. “Exacte cijfers geven we niet”, legt een woordvoerder uit. De bloemenveiling draait een totale omzet van 4,7 miljard euro op jaarbasis.

“We we lopen nu ongeveer 1 procent achter op de omzet ten opzichte van vorig jaar. We hopen dat dat bij ons nog herstelt. Voor sommige kwekers komt dat ook wel weer goed, maar als hun piektijd in juli/augustus lag, is dat moment geweest.”