Nieuws Actueel

Blokpunt is een legoparadijs

Zeventienhonderd kilo lego hebben de medewerkers van werkleerbedrijf Blokpunt aan de Roerstraat in Terneuzen de afgelopen maanden bij elkaar vergaard: op de kop getikt via het Prikbord van Zeelandnet of via Marktplaats. Meer dan genoeg om het legowinkeltje morgen officieel te kunnen openen, schrijft PZC.

PASCALLE CAPPETTI 5 april 2016

Blokland

Na de aanvankelijke weerstand - want wat moeten we met die lego - zijn de cliënten van Emergis helemaal om. Werkbegeleider Hans Bassie is zo mogelijk nog fanatieker. Hij rijdt stad en land af op zoek naar tweedehands lego voor het winkeltje.

Bijna twee jaar is het werkleerbedrijf in Terneuzen bezig geweest met de omvorming tot legocentrum. Dat ging niet zonder slag of stoot: het houtatelier moest flink inkrimpen, de textielafdeling en de demontageruimte verdwenen of gingen naar andere vestigingen. Nu staat vrijwel alles en iedereen in het teken van lego; dagelijks zijn zo'n vijftien tot twintig mensen aan het werk. Zij sorteren de binnengebrachte steentjes, wassen ze, sorteren ze verder en bergen ze op in het magazijn.

Collega's gaan vervolgens aan de slag om aan de hand van de originele bouwtekeningen een bouwpakket steentje voor steentje na te bouwen. Dat komt heel nauw, vertelt Hans Bassie. "Sommige pakketten bestaan uit wel 1800 stukjes. Door onze korte lijnen met het werkleerbedrijf in Goes kunnen we snel aan ontbrekende stukjes komen. Maar we leren nog elke dag. Zo kwamen we er pas later achter dat er wel vijf tinten grijs bestaan. Konden we weer opnieuw beginnen!"

In het winkeltje staan snoepbakken in allerlei kleuren. Kinderen kunnen hier hun eigen lego scheppen. Op de schappen staan zo'n zeventig doosjes, groot en klein. Sommige bouwwerken zijn zo bijzonder dat in de winkel staan te pronken. Daar zitten echt pareltjes tussen, weet Hans Bassie. "Een piratenschip van 300 euro bieden wij aan voor 149 euro. Of een bulldozer van 440 euro voor 186 euro!" De omvorming van het werkleerbedrijf en de naamsverandering van Emergis naar Blokpunt betekenden ook gevoelsmatig veel voor de cliënten, zegt Hans. "De mensen gaan nu echt naar hun werk. Ze werken voor Blokpunt. En daar hoeven ze zich niet voor te schamen."

WLB Blokpunt aan de Roerstraat 2 in Terneuzen is geopend van maandag t/m donderdag van 10.00 tot 16.00 uur. Woensdag is iedereen welkom om tussen 14.00 en 17.00 uur het centrum én de lego te bekijken.

Hans Bassie werkbegeleider : 'De mensen gaan nu echt naar hun werk. Ze werken voor Blokpunt. En daar hoeven ze zich niet voor te schamen'