Nieuws Actueel
Blurring: shoppen met een glaasje wijn erbij
Om binnensteden meer soelaas te bieden verschaft een pilot winkels de kans de klanten een drankje te schenken. Doetinchem doet mee en kan een rechtszaak van de SlijtersUnie verwachten, aldus de Gelderlander.

"Als er straks geen winkels meer zijn in Doetinchem zijn er ook geen kroegen meer. Dus laat de horeca blurring omarmen!"
Mariël Kampshoff, van haar is bovenstaand citaat, is haar tijd in 2014 ver vooruit. De Doetinchemse onderneemster heeft twee zaken waarmee ze haar geld verdient: retaillab Blend (een winkel met een grote verscheidenheid aan - meestal hergebruikte - producten) én openluchtcafé De Roze Bus. In een fabriekspand aan de Gasthuisstraat knoopte ze vorig jaar beide zaken aan elkaar en zocht daarbij de grenzen van de regelgeving op. Dat kon niet anders want de Drank- en Horeca Wet (DHW) verbiedt dat winkels ook sterke drank verkopen.
PilotOnder meer geïnspireerd door het pionierswerk van Kampshoff meldde de gemeente Doetinchem zich vorig jaar met nog 44 gemeenten (waaronder Zutphen, Apeldoorn en Wageningen) aan voor een landelijke pilot, waarbij bijvoorbeeld een kledingzaak drank mag schenken en een horecazaak cd's, kookboeken of flessen huiswijn aan de man kunnen brengen. Een mengvorm genaamd blurring, die tot dusverre de DHW verbiedt.
"De filosofie achter de DHW is te voorkomen dat arbeiders die net hun loonzakje hebben gekregen hun geld direct verdrinken en bedwelmd door alcohol ook nog wat onverantwoorde aankopen doen", legt Femke den Hartog van winkelbrancheorganisatie INretail uit.
"Een gedateerde wet van rond 1900. Tegenwoordig zitten mensen met een wijntje achter internet. Wie voorkomt dat zij onverantwoorde aankopen doen?"
InnovatieBlurring wordt gezien als een innovatie die binnensteden, waarin met name de detailhandel het zwaar heeft, nieuw leven in kan blazen. Den Hartog: "Dit is goed voor voor binnensteden. Daarom heeft INretail ook aan alle wethouders van de pilotgemeenten een brief gestuurd om vooral door te gaan met de pilot." Eind dit jaar wordt de DHW geëvalueerd. De pilot kan informatie opleveren om de wet in een nieuw jasje te gieten.
De gemeente Doetinchem, dat met 'aanvalsplan binnenstad' probeert het centrum nieuw leven in te blazen, meldde zich graag voor de pilot die dit jaar van start ging en loopt tot februari 2017. Naast Blend gaven zich nog tien winkels op. Horecazaken, die zich ook op konden geven, toonden geen interesse.
"Waarom niet", vraagt Kampshoff zich af. "De pilot biedt ook kansen aan de horeca. Als je als restaurant bekend staat om je overheerlijke dressing, wat is er dan mooier dan een hoek creëren waar je die dressing verkoopt?"
ToiletWalter Hendrixen, eigenaar van de grandcafés De Bank en Hendrixen in de binnenstad, juicht vernieuwing toe: "Maar ik zeg ook: schoenmaker blijf bij je leest. Bovendien, als ik niet door rood mag rijden mag een ander dat ook niet. Volgens de DHW moet horeca gescheiden toiletten hebben voor vrouwen en mannen. Maar in de pilot hoeft dat niet."
Klopt, zegt Peter Drenth, de wethouder van Doetinchem die de pilot in zijn stad heeft gelanceerd. "Maar je kunt een kapper die een klant een wijntje inschenkt niet verplichten een complete toiletunit aan te passen", zegt Drenth. "Dat kan niet uit wil zo'n zaak aan de pilot meedoen. Wel moet een deelnemer horeca-papieren hebben en onder meer de cursus sociale hygiëne hebben gevolgd."
SlijterijenLandelijk staat de SlijtersUnie, de brancheorganisatie voor slijterijen, op haar strepen. Een slijterij mag flessen en dozen drank verkopen, een horecazaak niet, zegt de DHW. In de pilot wordt die mogelijkheid wel geschapen. Anton van Balveren, eigenaar van slijterij De Prins in Rhenoy en bestuurslid van de SlijtersUnie: "Waarom moeten de zaken die deelnemen aan de pilot niet voldoen aan de wet? De wet is democratisch tot stand gekomen. Als we willen dat de wet verandert, ok, maar zover is het niet."
De SlijtersUnie stapte naar de rechter en stelde dat de burgemeester van Nieuwegein (deelnemer aan de pilot) ten onrechte winkels toestaat drank te verkopen. De rechter gaf de slijters begin deze maand gelijk. Van Balveren zegt dat meer gemeenten voor de rechter worden gedaagd en dat ook Doetinchem daar rekening mee moet houden.
VergunningMocht de pilot onder druk van de slijters worden teruggedraaid, dan verandert dat voor Kampshoff niets. Het openluchtcafé achter haar retaillab is zo'n succes dat ze ook een officiële horecavergunning aanvraagt en gescheiden toiletgroepen maakt. Kampshoff: "Er komen zoveel mensen dat ik daarmee met goed fatsoen niet uit de voeten kan. Er kómt dus een gescheiden toiletunit met wc's voor mannen en vrouwen."