Nieuws Actueel

Boeing krijgt voorlopige toestemming voor levering 787 Dreamliner

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft voorlopige toestemming gekregen van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA om de 787 Dreamliner weer te kunnen gaan leveren, melden bronnen tegenover persbureau Bloomberg. De 787 Dreamliner stond al bijna twee jaar aan de grond vanwege constructiefouten.

ANP 30 juli 2022

ANP300722048 1

De Federal Aviation Administration, kortweg FAA, heeft de plannen van Boeing om de constructiefouten in het vliegtuigframe te inspecteren en te repareren goedgekeurd, zeggen de ingewijden. De constructiefout zat in het samenvoegen van delen van de romp van de kisten. Op zo'n twintig plekken werden destijds gaten gevonden die niet goed waren opgevuld.

De goedkeuring van de FAA betekent niet direct dat de verkoop van het toesteltype weer zal aantrekken. Boeing moet eerst de vereiste reparaties uitvoeren. Dan moet de FAA elk vliegtuig nog apart inspecteren en goedkeuren. Volgens de bronnen mikt Boeing op het hervatten van de leveringen van de toestellen rond 8 augustus.

Schade inhalen

Sinds eind 2020 stonden zo'n 120 van de 787 Dreamliners, goed voor zo'n 338 miljoen dollar (omgerekend zo'n 330 miljoen euro) aan de grond. Luchtvaartmaatschappijen zoals American Airlines hebben de toestellen in bestelling bij Boeing.

Als de toestellen weer verkocht kunnen worden, kan Boeing wellicht eerdere financiële schade door het aan de grond moeten houden van de toestellen inhalen. In het tweede kwartaal van dit jaar behaalde Boeing een fors lagere winst dan een jaar eerder, onder andere vanwege de productieproblemen met de 787 Dreamliner.

Eerder deze maand zei Stan Deal, commercieel directeur van Boeing, dat de vliegtuigbouwer van plan is de productie op te schroeven. Met het leveren van de Dreamliners gaat de voorraad namelijk omlaag, zei hij tijdens de belangrijke luchtvaartshow Farnborough in het Verenigd Koninkrijk. Daar haalde Boeing voor het eerst meer nieuwe orders binnen dan rivaal Airbus, die het jarenlang veel beter deed.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws