Nieuws Actueel
Boek 'Propaganda' vertaald: in 2021 even actueel als in 1928
Dít is een boek waar we al even naar hebben uitgekeken: Propaganda. Want in een tijd dat radio nog een nieuw medium was, begreep auteur Edward L. Bernays 90 jaar geleden al hoe je grote groepen mensen kon beïnvloeden om producten te kopen, zelf in actie te komen voor een goed doel of politieke ideeën te omarmen. Propaganda is verrassend actueel, maar weet: Bernays schreef het in 1928. Tonie Broekhuijsen heeft het boek naar het Nederlands vertaald en onze conclusie is: ook anno nu is Propaganda een absolute must-read voor iedereen in het vakgebied van communicatie, marketing, sales, public relations en media.
Laatste update: 20 februari 2021 21:20

Zeg je propaganda, zeg je Donald Trump.
Edward Bernays (1891-1995) was een volle neef van Sigmund Freud. Als geen ander begreep hij het belang van het werk van zijn beroemde oom: inzicht in de drijfveren van de mens. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werkte Bernays voor de Committee on Public Information van de Amerikaanse regering. Dit instituut propageerde de Amerikaanse deelname aan de Eerste Wereldoorlog en verkocht de oorlog onder de slogan Make the World Safe for Democracy. De werkwijze van dit propaganda-instituut wordt tot op de dag van vandaag aan het begin van oorlogen gebruikt.
Procter & Gamble, General Electric
Na de Eerste Wereldoorlog bedacht Bernays dat als je het grote publiek een oorlog kunt verkopen je het ook zeker producten van bedrijven en politieke ideeën kunt verkopen. Bernays werkte voor alle grote Amerikaanse bedrijven van de twintigste eeuw, van Procter & Gamble en de American Tobacco Company tot en met General Electric, van de Democratische Partij tot de National Association for the Advancement of Colored People (NAACP). Berucht is zijn perscampagne voor de United Fruit Company, die begin jaren vijftig direct leidde tot het omverwerpen van de democratisch gekozen regering van Guatemala door de CIA.
In de Verenigde Staten wordt Bernays gezien als de vader van de public relations-industrie. Mede dankzij zijn ouderdom, want nog op 100-jarige leeftijd sprak hij congressen van pr-functionarissen toe.
Tonie Broekhuijsen
Tonie Broekhuijsen las Propaganda, begreep hoe actueel en urgent het was en zorgde eindelijk voor een vertaling van dit belangwekkende boek. In een uitgebreide inleiding geeft hij de achtergronden bij Propaganda en brengt hij de theorieën van Bernays naar de tijd van nu. Tonie Broekhuijsen is ruim 35 jaar werkzaam in de media als journalist, fotograaf, hoofdredacteur, bladenmaker en creative director. Hij werkte voor grote publieksbladen als Libelle, Margriet, DoehetZelf, AutoWeek, Formule 1, KIJK, Moto73, Seasons en NU.nl. Met zijn mediabedrijf The Social Newsroom ontwikkelt hij publiciteitsconcepten en adviseert hij media en bedrijven.
Rondom de verschijning van Propaganda schrijft Tonie Broekhuijsen een aantal gastblogs voor De Ondernemer, met onderwerpen gerelateerd aan het boek. Zijn eerste gastblog - Trump-mania in de polder - is HIER te lezen.