Nieuws Actueel

Boekhandel Waanders Zwolle straks misschien supermarkt of warenhuis

Wim Waanders onderzoekt de mogelijkheid om zijn boekhandel als supermarkt of warenhuis voort te zetten, schrijft De Stentor.

Janske Mollen | Foto: Frank de Roo 6 juli 2016

Wijn slijterij slijters drank boekhandel

De Zwolse ondernemer denkt op die manier meer mogelijkheden te hebben om naast zijn boeken wijnflessen te kunnen blijven verkopen.

De SlijtersUnie stapte in september vorig jaar naar de rechter om de verkoop van wijn bij Waanders In de Broeren een halt toe te roepen. "Oneerlijke concurrentie voor de slijter, in strijd met de Drank- en Horecawet, én alcoholmisbruik in de hand werkend", zo voerde de organisatie aan.

Mengvormen horeca en detailhandelDe Slijtersunie won die rechtszaak, maar Zwolle greep vervolgens niet in. De gemeente wachtte af omdat de gemeente meedoet aan een pilot van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), waarbij wordt gekeken in hoeverre het mogelijk is bepaalde mengvormen van horeca en detailhandel toe te staan, het zogenaamde 'blurring'. Gisteren diende een kortgeding dat De Slijtersunie tegen de VNG aanspande om het 'blurring'-project tegen te houden.

WinkelconceptWaanders volgt het nieuws rondom die zaak wel, maar stelt dat zijn winkelconcept daar eigenlijk niet onder valt te scharen. "Bij blurring zou ik een klant die een boek koopt een glaasje wijn aanbieden om de aankoop te vieren", aldus Waanders. "Maar dat doe ik helemaal niet, ik verkoop gesloten flessen wijn bij een bepaald boek. Ik mag niet eens een wijntje cadeau doen omdat er voor boeken vaste prijzen gelden. Zo'n wijntje zou als korting worden gezien."

MogelijkhedenOmdat hij geacht wordt de wijnflessen uit de winkel te halen, bezint hij zich nu op andere plannen. "Ik onderzoek de mogelijkheden om als supermarkt of warenhuis verder te gaan. Zoiets als de Hema dus. En als het zover is, nodig ik politiek en pers uit om te proosten op deze waanzin. Wat een ondernemer allemaal niet moet doen om te kunnen blijven ondernemen, het is totaal van de gekke."