Nieuws Actueel

Boeren als de dood voor big-virus

Voor het eerst sinds de jaren '90 duikt de virusziekte PED op in de meest varkensdichte regio van Nederland: de Peel en Noord-Limburg. Reden om alle seinen op rood te zetten. Dat schrijft het Brabants Dagblad.

Arnold Mandemaker | Foto: Van Assendelft Fotografie 30 januari 2017

Varkensstaljpg

Varkensboeren in de Peel en Noord-Limburg zetten zich schrap: er duikt een zogeheten PED-virus op dat vooral jonge biggen fataal kan zijn. De Gezondheidsdienst voor Dieren waarschuwt, niet omdat het virus op grote schaal rondwaart, maar wel omdat het de eerste keer is sinds de jaren '90 dat het is geconstateerd in het meest varkensdichte gebied van Nederland. ,,We willen geen paniek zaaien of boeren ongerust maken", benadrukt een woordvoerster.

Het gaat om één concreet geval in deze regio, weet boerenorganisatie ZLTO. Plaats en locatie blijven strikt geheim. ,,Want je wilt geen vreemden op het erf hebben", zegt een woordvoerder. Omdat de ziekte niet meldingsplichtig is, kunnen beide organisaties niet uitsluiten dat er toch meer gevallen zijn in deze regio. Zij manen varkensboeren om zich strikt te houden aan protocollen voor hygiëne en preventie. Tegen het virus is geen vaccin beschikbaar in Europa. In de Verenigde Staten en Canada, waar PED in 2013 op grote schaal uitbrak, zijn twee vaccins op de markt .

Milde variant

Het gaat om een hele milde variant van het virus, zegt dierenarts Emile Gijsen van kliniek VarkensArtsenZuid, die vanuit Panningen fokkers in Noord-Limburg en Oost-Brabant als klant heeft. Toch zijn de boeren waakzaam, weet Gijsen. ,,Ze zijn bang dat de agressieve variant uit de VS ook hier opduikt." Tot nu toe is bij de kliniek geen enkel geval aangemeld.

De boeren staan niettemin op scherp, zegt Horry Gouvernante van varkensbedrijf Het Spekrijt in Deurne-Walsberg. ,,We moeten hygiënemaatregelen nemen en de toegang tot ons bedrijf beperken. Zoals alle varkensboeren. Maar nu houden wij onze biggen extra goed in de gaten. We hebben nog geen geval van PED gehad. Ook hebben wij geen meldingen van collega's in de omgeving. Maar we houden elkaar op de hoogte, volgen het nieuws en blijven alert."

Varkenshouder Karel van Deursen, voorzitter van ZLTO Asten, somt de maatregelen op die boeren nemen: ,,We laten wagens die het voer aanleveren ontsmetten en beperken het contact met collega's en bezoekers tot het minimum. Boeren moeten veel douchen en vaak schone kleren aantrekken."

De boeren kunnen de lente nauwelijks afwachten, zegt Van Deursen . ,,Het PED-virus kan niet tegen warmte. Over een week of zeven zal het verdwijnen. Laten we dus maar hopen dat het snel warmer wordt."

Wat is het PED-virus?

PED (Porcine Epidemische Diarree) wordt veroorzaakt door een coronavirus. Vooral jonge biggen en oudere varkens zijn vatbaar. De ziekte is zeer besmettelijk. Het virus hecht zich aan mest die onder meer via kleding, schoeisel of ongedierte bij varkens kan komen. De variant die in de Verenigde Staten en Canada opdook trof vooral jonge biggen, met sterfte van 50 tot 100 procent in één stal.

Het PED-virus werd in Nederland voor het eerst aangetroffen in november 2014, in de Achterhoek. Sindsdien wordt het virus spaarzaam aangetroffen. Het treft alleen varkens, geen andere dieren of mensen.

Gerelateerde artikelen Slimste varkensstal van Nederland staat in HaaksbergenNooit meer brand in de stalVarkensboer levert karbonade én stroom