Nieuws Actueel

Boeren verzuipen in allerhande regeltjes

Boeren krijgen er steeds meer administratieve rompslomp bij, meldt BN De Stem. Melkveehouder Eddy van Wezel: ,,Ik ben ongeveer 30 procent van mijn tijd kwijt om te voldoen aan alle regeltjes."

ANNELIES VLAANDEREN | FOTO: CHRIS VAN KLINKEN/PIX4PROFS 24 maart 2017

20170323 HUIJBERGENCVK9098

,,Ik wil niet dat het een somber verhaal wordt", eindigt Eddy van Wezel (38) serieus. ,,Want ik ben positief. Ik zie geen donkere wolken. Maar het wordt wel steeds moeilijker om aan alle regelgeving te voldoen. Je moet ook constant omkijken: ben ik dit niet vergeten, of dat."

Investeren

Van Wezel is sinds twintig jaar melkveehouder op de Moerkantsebaan in Huijbergen. Zeventig koeien heeft hij. Een mooi aantal, vindt hij. Toch moeten het er 'op termijn' meer worden, wil hij winst blijven maken. ,,Wij boeren moeten blijven investeren om aan nieuwe milieuwetten te blijven voldoen. De kosten daarvan moeten terugverdiend worden. Dat kan alleen met meer dieren."
Wat voor investeringen zijn dat dan? Hij haalt een grote reep rubber tevoorschijn. ,,Kijk, dit is een moderne stalbodem. De poep en de plas van de koe kunnen er doorheen. Zo worden ze gescheiden. Dat scheelt weer in ammoniakuitstoot." Ammoniakuitstoot, zo is bekend, is slecht voor de natuur. Het overgrote deel wordt geproduceerd door de veehouderij. Vrijwel alles wat gedaan kan worden om de uitstoot te reduceren, wordt gedaan - zeker in Nederland, dat volgens de Huijbergenaar zelfs 'het braafste jongetje van de klas' is binnen Europa. Zo'n bodem scheelt natuurlijk ook. Die kost 800 euro per koe. Voor Van Wezel betekent dat 56.000 euro. ,,Veel geld. De hele stal ermee bedekken, is alleen mogelijk met uitbreiding van het aantal koeien."

Lees ook: Nieuwe kansen voor kwekers van nedervanille

Boerenverstand

Was het maar zo simpel. Even een andere vloer leggen, en de ammoniakuitstoot is geen probleem meer. Het tegengestelde is waar. Sinds kort zijn de normen voor ammoniakemissie gewijzigd. Er wordt nu ook gekeken naar ammoniakdepositie, oftewel ammoniakneerslag. De gemeenteraad heeft daarom deze week een aanpassing op de regelgeving behandeld. Die moet ervoor zorgen dat in Natura2000-gebied Kortenhoef maar een bepaald percentage ammoniakneerslag mag vallen. Daar heeft het bedrijf van Van Wezel mee te maken. Alleen, hoe meet je ammoniakneerslag? En hoe meet je welk bedrijf voor welk percentage neerslag verantwoordelijk is? Van Wezel: ,,Het is heel ingewikkelde materie die voornamelijk op papier door gespecialiseerde adviesbedrijven berekend moet worden. Gelukkig hebben we in Woensdrecht een bestuur dat nog met de poten in de klei staat. Ze weten waar ze het over hebben. En ze geven ons agrariërs binnen de grenzen die er zijn alle ruimte die er is. Maar de provincie staat er veel verder vanaf. Den Haag nog meer. Ik denk wel eens: gebruik je boerenverstand eens."

Niet gehoord

Boeren hebben zoveel kennis en ideeën voor innovatie, maar ze worden niet voldoende gehoord, vindt Van Wezel. ,,Dat is zo jammer. Wij denken namelijk heel graag mee. Want wij houden van ons beroep. Wij houden van onze dieren." Of hij zijn zoon ook aanraadt om boer te worden? ,,Zeer zeker! Ik hoop dat hij mij opvolgt."