Nieuws Actueel

Bonden ten strijde tegen Nagel Raalte

Applaus klatert door de zaal als voorzitter Marco Doms van de Ondernemingsraad zegt waar het volgens hem mis is gegaan met Nagel Transport Nederland in Raalte. ,,Door mismanagement is het zover gekomen!'' Doms' collega's en de vakbonden zijn daar ook van overtuigd, zo blijkt tijdens de personeelsbijeenkomst zaterdag in de Leeren Lampe. ,,De beweringen in de anonieme brief die we kregen van een medewerker kloppen'', beaamt Emiel Peper, bestuurder van CNV Vakmensen. ,,Er is jarenlang niet geïnvesteerd in wagenpark en huisvesting in Raalte, waardoor verloedering ontstond.''

Van onze redactie 1 februari 2016

Vrachtwagen thinkstock

De drukbezochte ochtend begint met een toelichting op de reorganisatieplannen van de directie, waarbij de pers niet welkom is. Als de directieleden vervolgens vertrekken, worden de media na overleg tussen vakbonden en OR wel toegelaten. En wordt duidelijk wat het personeel te horen heeft gekregen, want de geheimhouding die de directie begin januari alle betrokkenen had opgelegd is er tot ieders opluchting eindelijk af.

In het kortIn het kort: Nagel Nederland gaat reorganiseren, waarbij een groot deel van de vrachten straks wordt verzorgd vanuit een nieuw logistiek centrum in Waalwijk, waarin Nagel gaat samenwerken met het daar al gevestigde transportbedrijf Kivits. In Raalte verdwijnen daardoor 51 van de 92 arbeidsplaatsen. Dat lot treft 39 vaste medewerkers onder wie alle 27 chauffeurs, plus 12 uitzendkrachten. In de nieuwe opzet besteedt Nagel het vervoer compleet uit aan andere transportbedrijven, via zogeheten subcontracten.

Sociaal planDe OR twijfelt of ze wel positief gaat reageren op de adviesaanvraag voor de reorganisatie, want er is meer informatie nodig. Zo'n advies kan er pas medio februari zijn, denkt Doms, die na tien jaar Nagel zelf ook op zoek moet naar een andere baas, net als alle andere chauffeurs. Nagel heeft wel een sociaal plan voorgelegd, maar dat is volgens Doms 'magertjes'. Ook de bestuurders van de vakbonden FNV Transport & Logistiek, en CNV Vakmensen willen meer uit het sociaal plan halen. De huidige transitievergoeding (ontslagvergoeding) is ongeveer de helft van de vroeger gehanteerde kantonrechtersformule. ,,Wij vroegen Nagel die kantonrechtersformule te volgen, maar dat vond de directie uit den boze'', vertelt CNV-bestuurder Peper. ,,Vervolgens deden we een tussenbod en vroegen een transitievergoeding met opslagfactor 1,75, ook als compensatie voor alle ellende van nu en de afgelopen jaren. Maar Nagel heeft in een brief al laten weten dat het hier geen geld voor heeft.''

De vakbonden willen de komende weken met de OR door blijven vechten voor een beter sociaal plan. Daarbij is het nodig dat zoveel mogelijk Nagel-medewerkers lid van een vakbond zijn, stelt Peper. ,,Wie zich nu meldt wordt nog geholpen'', meldt FNV-bestuurder Erik Brouwer. De oproep werkt, na afloop melden zich zo'n tien nieuwe leden.

Foto: Thinkstock