Nieuws Actueel

Bosch verdacht van machtsmisbruik op markt voor e-bikes

Een Italiaanse toezichthouder verdenkt onderdelenfabrikant Bosch van misbruik van zijn dominante positie op de markt voor e-bikes. Het concern is een van de bekendste leveranciers van bijvoorbeeld accu's voor elektrische fietsen. Maar volgens kartelwaakhond AGCM weigert het bedrijf zijn aandrijvingssystemen samen te laten werken met technologie van concurrenten.

ANP 19 september 2023

ANP190923133 1

De Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato, zoals AGCM voluit heet, onderzoekt specifiek de manier waarop Bosch omgaat met antiblokkeersystemen (ABS) voor e-bikes. Een Italiaanse ontwikkelaar van ABS voor fietsen heeft geklaagd dat het van oorsprong Duitse bedrijf het onmogelijk maakt om dit systeem te laten functioneren in combinatie met de aandrijvingssystemen van Bosch. Daarmee bevoordeelt Bosch mogelijk zijn eigen ABS-technologie. "Dit soort gedrag zou de enige concurrent voor Bosch op de Europese markt voor ABS voor elektrische fietsen kunnen buitensluiten", schrijft toezichthouder.

De toezichthouder heeft invallen gedaan op vestigingen van Bosch, onder andere in Nederland met behulp van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Ook de Duitse mededingingsautoriteit hielp mee bij het onderzoek.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws