Nieuws Actueel

Bouw bedrijventerrein bij Terneuzen definitief door

HARMEN VAN DER WERF 4 januari 2016

Dow industrieterrein terneuzen zeeland

Na zes jaar doorbraak voor krachtenbundeling onderhoudsbedrijven in (petro)chemie, meldt de PZC.

Het licht staat definitief op groen voor de aanleg van het nieuwe bedrijventerrein Maintenance Valuepark bij Terneuzen. De grond voor de eerste fase van veertien hectare is door Valuepark Terneuzen, een samenwerkingsverband van chemieconcern Dow Benelux en havenbedrijf Zeeland Seaports, gekocht van het Rijksvastgoedbedrijf.

KrachtenbundelingHet Maintenance Valuepark is direct ten oosten van de in- en uitrit van de Westerscheldetunnel gepland, vlakbij Dow. Sinds 2009 wordt aan de totstandkoming gewerkt. Het is met name bedoeld voor onderhoudsbedrijven in de (petro)chemie die nu nog in 'tijdelijke' onderkomens op het Dowterrein zitten. De krachtenbundeling op één nieuwe locatie, op het Maintenance Valuepark, moet de samenwerking verder versterken en daarmee de marktpositie van de bedrijven.

Oktober vorig jaar dreigde nog uitstel voor het Maintenance Valuepark, omdat de concernleiding van Dow in de Verenigde Staten besloot de investering een jaar op te schorten. Zeeland Seaports wilde echter doorzetten en een eerste grote klant diende zich aan, Trinseo, het bedrijf dat vijf jaar geleden de styreenproductie van Dow overnam.

DoorbraakHet besluit van Trinseo om de nu verspreid over het Dow-terrein gevestigde kantoor-, ontwerp- en onderzoeksactiviteiten in het Maintenance Valuepark te bundelen, heeft gezorgd voor een doorbraak. De voor het park aangetrokken investeerders APF International (financiering) en Cordeel (bouwer) wilden aanvankelijk niet zonder Dow beginnen. Ze zijn daarop teruggekomen na het 'ja'-woord van Trinseo.

Rob Rutjens, projectleider Maintenance Valuepark namens Dow, meldt dat deze maand het bestek voor de aanleg van de infrastructuur (wegen, kabels en leidingen) de markt opgaat. Veel grondwerk is nodig om onder meer een nieuwe aansluiting naar het park te maken op de eerste rotonde vanaf de Tunnelweg richting Terneuzen, vlakbij de Dow-communicatieboerderij.

LaboratoriumTrinseo wil al april dit jaar met de bouwactiviteiten beginnen, meldt directielid Adrie Overdulve, zodat de nieuwe vestiging - waar 150 mensen komen te werken - voor de zomer van 2017 in gebruik kan worden genomen. Naast kantoorruimte komt er onder meer een laboratorium waar Trinseo nieuwe (kunststof)producten wil uitproberen.

De besprekingen met andere gegadigden zijn ondertussen volop gaande, aldus projectleider Rutjens. "Ook die met Dow staan niet stil", verklaart hij.

Dat het Maintenance Valuepark dit jaar kan worden aangelegd, komt goed uit. Ook bedrijven die moeten verhuizen voor de in 2017 beginnende bouw van de Nieuwe Sluis in Terneuzen, kunnen er nu heen.