Aangeboden door Gromax

Branded Content Bouw

Ook bouwmateriaal gaat van bezit naar gebruik

In vier maanden tijd een nieuwe vestiging uit de grond stampen. Het lukte Gromax in Woerden en daarmee komt het totale aantal locaties van het verhuurbedrijf op acht in en rond het Groene Hart. Daar blijft het niet bij, aldus directeur Piet van Maris.

Eldert Kuiken 19 maart 2020

Gromax ondernemen regio

Piet van Maris, directeur van Gromax. Foto: Ruud Voest

De nieuwe vestiging van Gromax in Woerden voldoet aan de standaard die Gromax voor elke vestiging hanteert: er dient in de directe omgeving ‘bouwverkeer’ plaats te vinden. Dat zijn andere zaken die net als Gromax professionele en particuliere klanten op zoek naar bouwmateriaal bedienen. Bij Gromax vinden die klanten materieel voor bouw, industrie, weg- en waterbouw, hoveniers, schoonmaakbedrijven, grondverzet, sloopbedrijven en evenementen.

,,De verhouding professioneel en particulier onder de klanten is ongeveer 90/10” , zegt financieel en commercieel directeur Piet van Maris. Die tien procent moet wel verstand van zaken hebben. ,,Ik zeg altijd: een particuliere klant kost ons meer tijd voor de balie, een professionele klant meer tijd achter de balie. Bij particulieren is het boter bij de vis. Bij professionals ben je vaak afhankelijk van wanneer zij worden betaald.”

''Zeker bij jongere generaties klanten zie je dat zij ook liever gebruiken dan bezitten''

Piet van Maris, directeur Gromax

Dat gemak van particuliere huurders betekent niet dat iedereen elk apparaat kan huren. ,,We vragen altijd wel naar hun ervaring en kijken of ze dat apparaat fatsoenlijk op een aanhanger kunnen krijgen. Soms moeten we wel eens ingrijpen en in ieders belang nee verhuren.”

Wereldwijde ontwikkeling

Bij Gromax herkennen ze ook de wereldwijd ingezette ontwikkeling waarbij bezit plaats maakt voor gebruik. ,,Dat gebeurde tijdens de crisis al bij grotere bedrijven die hun materieel de deur uit deden. Het kostte veel geld om dat ongebruikt te hebben staan. Zeker bij jongere generaties klanten zie je dat zij ook liever gebruiken dan bezitten. Dit soort ontwikkelingen signaleert ook de branchevereniging Verhurend Nederland waarbij Gromax is aangesloten. Zo blijven we op de hoogte van innovaties en regelgeving.’’

Mede door ontwikkelingen rond de uitstoot van stikstof en ook fijnstof kijken ze bij Gromax steeds vaker naar alternatieven. ,,Er zijn ontwikkelingen op elektrisch gebied, daar gaan wij ons ook meer op toeleggen. Het is net als in de auto-industrie: vaak wat duurder, maar ook duurzamer. Nederland is één van de weinige landen die daar zo serieus mee bezig is. Lang niet alle machines zullen op elektriciteit overgaan. Ik zie ook andere oplossingen ontstaan, zoals meer en beter filteren van de uitstoot.”

Gromax blijft in beweging met vestigingen in onder meer Alphen, Waddinxveen, Bodegraven en Woerden. Van Maris met een knipoog naar de bouw: ,,We hanteren het olievlekprincipe: eind dit jaar openen we waarschijnlijk een nieuwe vestiging aan de rand van die vlek.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.