Aangeboden door Willy Naessens

Branded Content Bouw

'Duurzaam bouwen mag best meer worden gewaardeerd'

De ontwikkeling van privaat en commerciëel vastgoed, van woning tot bedrijfsverzamelgebouw, is vanwege het kapitaalintensieve karakter vaak alleen weggelegd voor grote consortia. Het Zuid-Hollandse Prohuis vormt hierop een uitzondering. ,,Aan de korte termijn heb je niks.”

Mark Litjens 16 maart 2021

Arjan van de Graaf Prohuis Willy Naessens bouw 2021

Arjan van de Graaf bij een nieuw project van Prohuis en Willy Naessens: de bouw van een hotel in Breda.

Prohuis ontwikkelt onroerend goed, zowel voor bedrijven als particulieren en eigen portefeuille. Dit allemaal op eigen titel en in veel gevallen samen met Willy Naessens Nederland. ,,Wij zoeken voor elk project de beste bouwers. Net zoals de meest gunstige financieringsvormen, bijvoorbeeld via onze beleggingsclub. De financiering moet eerst helemaal rond zijn”, zegt Arjan van de Graaf, projectmanager en mede-eigenaar van Prohuis.

Complexe bouwprojecten

De projecten van Prohuis strekken zich uit over een groot gebied in het westen van het land. ,,Wij zoeken met name projecten die niet iedereen durft op te pakken”, vertelt Van de Graaf. ,,Zoals bedrijfsverzamelgebouwen. Mensen uit het mkb kunnen vaak niet voor zichzelf bouwen. Het is wel complexer als je met meerdere partijen te maken hebt. Maar daar zijn wij juist goed in.” Dat de projectontwikkelaar wordt gewaardeerd, blijkt uit de langdurige relaties. ,,Wij gaan altijd voor de lange termijn. Aan de korte termijn heb je niks. Veel klanten groeien door en kloppen opnieuw bij ons aan. Sommige bedrijven hebben we al drie of vier keer verplaatst. Daarbij geldt altijd: je bent zo goed als je laatste project. Dus we mikken altijd op het hoogste.”

"Bouwen voor het mkb is complexer, maar daar zijn wij juist goed in"

Arjan van de Graaf, projectmanager Prohuis

Circulair bouwen

De hoge ambities van Prohuis houden ook in dat het bedrijf zich steeds meer toelegt op duurzaamheid. Circulair bouwen is ‘hot’ en soms een gemeentelijke voorwaarde. ,,Een gebouw dat over vijftig jaar hergebruikt kan worden, nul-op-meter, het zit allemaal in onze portefeuille”, aldus Van de Graaf. ,,Wel is het jammer dat we merken dat er - ondanks de eisen die door overheden worden gesteld - weinig bereidheid is om daarvoor te betalen. Banken, taxateurs en makelaars kennen het vooralsnog geen meerwaarde toe. Dat moet echt gaan veranderen, want het bouwen ervan kost vanzelfsprekend meer geld.”

Duurzaam beton

Voor dat bouwen kiest de projectontwikkelaar vaak voor Willy Naessens Nederland. De van oorsprong Belgische bouwer scoort vooral vanwege het eigen betonconcept, verticale integratie genaamd. ,,Naessens bouwt in beton, dat een aantal duurzame eigenschappen kent, en heeft alle essentiële aspecten voor een bouwproces in eigen huis”, weet Van de Graaf. ,,Van zand en grind tot aan eigen heimachines en van eigen betonfabrieken tot mobiele kranen. Werken met Naessens scheelt zo acht tot negen onderaannemers. Je kunt het bovendien goed plannen. Leveringsproblemen bestaan niet. Dat werkt heel efficiënt. Bovendien past het bij ons DNA: ook wij hebben immers alle facetten van ontwikkeling en financiering in eigen huis.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Prohuis en Willy Naessens. Kijk voor meer informatie op prohuis.nl