Nieuws Bouw

Hout is hot: flinke prijsstijgingen doen orders allesbehalve afnemen

Hout is al flink duurder geworden en na de bouwvak gaat de prijs wéér omhoog. De branche houdt zijn hart vast: prijsstijgingen van 15 tot 30 procent of meer liggen in het verschiet. Ondanks de hogere prijzen zitten de orderportefeuilles bomvol. Wie nu een tuinhuis bestelt, moet tot oktober wachten.

Ondine van der Vleuten (De Gelderlander) 17 mei 2021

Hout hot prijsstijgingen order afnemen

Mensen zijn tijdens de lockdown meer gaan verbouwen. Ze konden niet op vakantie en hielden geld over om een aannemer in de arm te nemen. Foto: Shutterstock

Chalets, tuinhuisjes, schuren, veranda’s. Marbel Houtbouw in Yerseke heeft het er druk mee. Zes man heeft Marijn de Bel in dienst, maar zelfs daarmee komt het bedrijf handen tekort. ,,Voor een flink tuinhuis moet je nu al tot eind oktober wachten”, zegt Marijn de Bel van Marbel Houtbouw.

,,Gelukkig snappen de mensen het wel. Wie ze ook bellen, ze horen overal hetzelfde verhaal.” En dat is: wachten tot je aan de beurt bent en gestegen prijzen. ,,Hout is nu zo’n 30 procent duurder dan twee jaar geleden. Dat gaat allemaal naar de inkoop. We moeten de prijs wel aan onze klanten doorberekenen. Wij verdienen er geen cent méér aan.”

Wie geld heeft, is echter nog niet verzekerd van hout. De meest gangbare maten bouwhout worden schaars, schrijft De Gelderlander. Bij groothandel in hout en bouwmaterialen PontMeyer in Middelburg ontstaan lege plekken in de stellingen, onder meer bij vurenhout en douglas, waar de vraag nu groter is dan het aanbod. Schaarste drijft de prijs op; die is nu al zo’n 15 procent hoger dan een paar maanden geleden. En het hout zal de komende tijd alleen nog maar duurder worden. Vestigingsmanager Ewald Vanwesenbeeck van houthandel PontMeyer in Middelburg houdt het, met een slag om de arm, op 15 procent of meer.

Vraag naar hout is wereldwijd gestegen

Vanwesenbeeck noemt meerdere oorzaken. Ten eerste: de gestegen vraag. ,,Mensen zijn tijdens de lockdown meer gaan verbouwen. Ze konden niet op vakantie en hielden geld over om een aannemer in de arm te nemen, of gingen zelf klussen. De vraag in Nederland is gestegen. Maar ook die elders in Europa, in Rusland en Amerika. Wereldwijd wordt jaarlijks zo’n 240.000 miljoen kubieke meter vurenhout geproduceerd. Eenderde daarvan, zo’n 80 miljoen, gaat naar Amerika. Daar is de vraag nu met 8 procent gestegen. Dat is een behoorlijke hoeveelheid hout.”

Tekst gaat verder onder de foto van Marijn de Bel. Foto: Katja van Noort

"Sinds de bouwvak 2020 zitten we al op de dubbele prijs met het hout. We hopen en verwachten dat de prijs begin 2022 stabiliseert"

Frank Husson, directeur De Jager-Tolhoek Bouwmaterialen in Goes

Ten tweede: het afgenomen aanbod. De Aziatische essenprachtkever is al sinds 2002 aan een opmars bezig in de VS en Canada, waardoor bossen ongeschikt worden voor de houtproductie. Amerika kocht altijd veel hout in Canada maar moet nu uitwijken naar Scandinavië. Dat geldt ook voor Engeland en China, waar de vraag naar hout eveneens sterk gestegen is. Amerikanen en Chinezen betalen hogere prijzen dan de Europeanen gewend zijn, legt Vanwesenbeeck uit.

Goedkoop hout is mogelijk verleden tijd

,,En Trump heeft de invoertarieven van Canadees hout verhoogd”, voegt directeur Frank Husson van De Jager-Tolhoek Bouwmaterialen in Goes er aan toe. ,,Veel huizen in Amerika werden van dat Canadese hout gemaakt. Nu halen ze dat ergens anders, omdat het Canadese hout twee keer zo duur is geworden. Ze kopen het in Scandinavië en Rusland. Aangezien de economie in de VS op volle toeren draait, is de vraag naar bouwmateriaal hoog.”

Husson voorziet aanzienlijk hogere prijsstijgingen als PontMeyer. 30 procent of meer zelfs. ,,Als we geluk hebben.” Hij baseert zijn voorspelling op berichten van de grote houtzagerijen in Scandinavië. ,,Sinds de bouwvak 2020 zitten we al op de dubbele prijs met het hout”, zegt Husson. ,,We hopen en verwachten dat de prijs begin 2022 stabiliseert. Enerzijds omdat fabrieken die eerder last hadden van de lockdowns, weer op volle toeren kunnen gaan draaien, zodat er meer aanbod is. Anderzijds omdat de relatie tussen Amerika en Canada met de nieuwe regering wat ontspant. De vraag is: zijn tegen die tijd de producenten én de afnemers niet gewend geraakt aan de hogere prijzen? Goedkoop hout is verleden tijd, denk ik.”

Tekst gaat verder onder de foto van Babette Mulder. Foto: Boaz Timmermans/Fos Fotografie

Geen rekening gehouden met gestegen prijzen bij opstellen van offerte

Bij Babette Interieurbouw en Meubelmakerij gaat er elke maand een paar duizend euro aan hout doorheen, vertelt de Middelburgse interieurbouwer Babette Mulder. ,,Tegen de tijd dat je het hout gaat verwerken, is het alweer duurder geworden. Helaas had ik in mijn laatste offerte geen rekening gehouden met de gestegen prijzen. Jammer, voor mij dan. Mijn leverancier had me al gewaarschuwd: tel minstens 15 procent bovenop de huidige prijs, anders lever je erop in.”

Want niet alleen in hout, ook in afgeleide producten als plaatmateriaal is de schaarste merkbaar. Mulder: ,,Vorige week heb ik met mijn leverancier gebeld. Normaal ligt het magazijn vol materiaal van diverse afmetingen, nu zijn er nog maar een paar plaatjes. Ze hopen dat er over twee weken weer binnenkomt, maar dat is niet zeker. Ik heb vast vooruit besteld, anders grijp ik straks mis.”

Opdrachten blijven ondertussen maar binnenstromen

Ondanks de gestegen prijzen - die aan de klant doorberekend moeten worden - rolt de ene na de andere opdracht binnen. ,,Elke dag bellen mensen voor een offerte. Ik kan niet meer alles aannemen. Vroeger ging ik ver het land in, nu verwijs ik die bellers naar iemand in hun buurt. Puur luxe voor mij, natuurlijk.”

Tekst gaat verder onder de foto van Tanja Tienpond-Alleman. Foto: Lex de Meester

Lees ook: Houtskeletbouw: hét antwoord op aangescherpte bouwregels

Ook Tanja Tienpond-Alleman prijst zich gelukkig. De Vlissingse kocht eind december vorig jaar een kavel bouwgrond. ,,Al in februari van dat jaar hadden we een architect en een aannemer in de arm genomen en besproken wat we wilden: houtskeletbouw. Dat was goedkoper dan traditionele bouw. Of dat nu nog zo is? Ik vraag het me af.”

De ruwbouw van het huis staat inmiddels. Maar liefst 500m2 Europees naaldhout zit er in: vuren en douglas. Alles wat nog nodig is om het af te timmeren, is ingekocht. ,,We zijn toch nog 20 procent duurder uitgekomen, maar het had veel erger kunnen zijn. Het speelt niet alleen hier. Een vriendin van mij is in Frankrijk aan het bouwen en heeft hetzelfde probleem. Voor een huis als het onze betaal je straks de helft meer. Wij zijn net op tijd geweest.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws