Nieuws Bouw

PFAS- en stikstofcrisis voor het eerst grotere zorg onder bouwbedrijven dan personeelstekort

Steeds meer bouwbedrijven maken zich zorgen dat ze door de problemen met stikstof en PFAS minder werk krijgen. Een op de negen bedrijven meldt in een maandelijks onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) dat de hoeveelheid werk die ze in portefeuille hebben niet meer toeneemt.

De Ondernemer/ ANP 24 februari 2020

Pfas bouw uitstoot stikstof crisis bouwbedrijven minder werk

Foto: Shutterstock

Het is voor het eerst dat stikstof en PFAS door deze bedrijven als belangrijkste oorzaken daarvoor worden aangevoerd. Het gaat hier om bouwers van woningen, bedrijfspanden en andere gebouwen. De afgelopen jaren werd door bouwbedrijven een tekort aan personeel als belangrijkste rem op de groei genoemd.

Lees ook: Onderneming van Michiel Weerts failliet door strenge PFAS-regels

Bedrijven in de grond-, water- en wegenbouw zeggen dat ze minder werk hebben omdat er minder opdrachten zijn. Of dat ook met PFAS- en stikstof te maken heeft, is onduidelijk.

Woningbouw meeste werk op de plank

Gemiddeld hadden bouwbedrijven in december voor 9,7 maanden werk liggen. Dat was evenveel als een maand eerder. Bedrijven in de woningbouw hebben het meeste werk op de plank. Zij kunnen gemiddeld nog een jaar vooruit. In de wegenbouw hebben bedrijven in doorsnee voor 5,7 maanden werk achter de hand.