Nieuws Bouw

ZandZwiffer bedenkt geniale oplossing voor stratenmakers

Ze sleepten de titel Student Company van het Jaar 2022 van stichting Jong Ondernemen in de wacht én werden uitgeroepen tot Publiekslieveling: de student-ondernemers van ZandZwiffer. Geen hightech, maar een product dat even simpel als functioneel is én dat de rug van stratenmakers spaart.

Anke Derkse 14 juni 2022

Student company zandzwiffer

Robin Commandeur, student Civiele Techniek, vormde samen met studenten Technische Bedrijfskunde Thijs Dessing, Lisa Schoenmaker en Ivo Appelman begin september 2021 hun studentonderneming tijdens het programma Student Company van Jong Ondernemen. Slechts een half jaar kregen ze van hogeschool InHolland Alkmaar de tijd om een vernieuwend product te bedenken en in de markt te zetten. En dat is meer dan gelukt.

Het product, dat doet denken aan de aloude douchevloerwisser, hebben ze de naam ZandZwiffer meegegeven. Dat behoeft enige uitleg. ,,Als dochter van een vader met een grondverzetbedrijf zie ik dagelijks stratenmakers die, om een zandbed te egaliseren, door hun knieën moeten en hun rug overbelasten”, constateert marketingdirecteur Lisa. ,,Dat probleem wilden we gaan oplossen met onze onderneming. We zijn aan stratenmakers gaan vragen wat zij nodig zouden hebben om hun werk te verlichten. ‘Nou, dat zwifferen van het zand is best zwaar werk’, hoorden we. Daarmee was de naam geboren.”

Lees ook: Studeren en een eigen bedrijf: 'Dit is het perfecte moment om te beginnen'

Het viertal ging hierop aan de slag. Ivo, productdirecteur van ZandZwiffer: ,,Het idee was al snel dat we een ‘waterpas op een stokkie’ moesten gaan ontwikkelen met de volgende eigenschappen: het moet door het zand snijden, lichtgewicht zijn maar tegelijkertijd zwaar genoeg om de juiste druk uit te oefenen, een waterpasoptie hebben en vooral duurzaam zijn voor de mens die ermee gaat werken. Daarmee kwamen we tot de conclusie dat we drie materialen nodig hadden: aluminium voor de scherpe randen, ijzer voor de verzwaring en hout voor de steel.”

Productontwikkeling

Als startkapitaal haalden de studenten geld op bij familie, vrienden en bekenden die aandelen kochten van 20 euro per stuk. Financieel Directeur Thijs: ,,Hierdoor konden we de volledige productie uitbesteden. We hebben zelf de eerste prototypes gemaakt, ze laten uitproberen door stratenmakers, hoveniers en grondverzetters en waren uiteindelijk bij de negende versie helemaal tevreden. Daarop hebben we contact gezocht met een metaalverwerkingsbedrijf dat het voor ons wilde produceren. Alle materialen komen van Westfriese ondernemers en laten we op maat snijden, zodat er geen materiaalverlies is.”

In nog geen twee maanden tijd hebben de studenten al 65 ZandZwiffers verkocht. Er blijkt dus duidelijk vraag naar te zijn. Over een verdere toepassing van hun product denken ze ook al na. ,,In wezen is het bruikbaar voor elke losse ondergrond die vlak gemaakt moet worden; denk aan een jeu de boules baan of de zandbak voor het verspringen op de atletiekbaan.”

"Ons product gaat echt het verschil maken qua gezondheid en duurzame inzetbaarheid van de doelgroep"

Duurzaam voor de mens en milieu

Een van de aspecten die de jury van Jong Ondernemen noemde bij de uitverkiezing tot Student Company van het Jaar, is die van duurzaamheid. Robin, algemeen directeur: ,,Bij de uitreiking werden we geroemd om een aantal achterliggende zaken zoals ons ondernemingsplan, ons jaarplan en onze marketingstrategie. Men zag dat wij alle vier echt ondernemerschap uitstralen."

,,Maar misschien was nog wel het meest onderscheidende van ons bedrijf dat wij duurzaamheid hoog in het vaandel hebben. Niet alleen wat betreft materiaalgebruik; ons product gaat echt het verschil maken qua gezondheid en duurzame inzetbaarheid van de doelgroep.”

Aandeel rap gestegen

In januari van dit jaar is de studentonderneming, onder het toeziend oog van BDO Accountants, officieel geliquideerd. De aandeelhouders heeft het geen windeieren gelegd, want het aandeel was inmiddels gestegen naar een astronomische hoogte van 42,50 euro. Dat belooft wat voor de toekomst.

,,Het zal zeker niet bij dit ene product blijven, want de bouwwereld kan op nog veel meer manieren worden geholpen met beter gereedschap om het lijf te sparen”, weet Lisa. ,,Als je nu al ziet wat voor enthousiaste reacties wij krijgen van klanten en via social media, is er voorlopig nog meer dan voldoende werk voor ons.”

Alle vier voelen ze zich nu al echte ondernemers en laten zien dat ze elkaar perfect aanvullen. Zo vindt Lisa het vooral heel leuk om het product aan de man te brengen, benadrukt Thijs de vrijheid die je als ondernemer hebt om zelf je tijd in te delen en ervaart Ivo de verantwoordelijkheid die je hebt om zelf dingen uit te zoeken en te regelen als erg prettig. Voor Robin zijn de samenwerking in een team en het bezig zijn met de verkoop de meest interessante aspecten.

Lees ook: Suzan (21) runt drie bedrijven: ‘Ik wil één van de succesvolste zakenvrouwen worden’

Europese finale

Voordat het échte bedrijf kan starten, moet het viertal eerst ‘nog even’ afstuderen. Bijna tegelijkertijd mogen ze hun product ook nog gaan presenteren in de Europese finale georganiseerd door JA Europe, partner van Jong Ondernemen, die half juli zal plaatsvinden in Tallinn, de hoofdstad van Estland.

,,Daarvoor moeten we alles nog gaan vertalen in het Engels”, geeft Ivo aan. ,,Gelukkig worden we in het hele proces heel goed geholpen door onze docent Annemarie Hoffman. Zij gaat ons ook coachen voor onze pitch in het Engels.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws