Nieuws Actueel

Bouwbedrijf Hegeman+ in Nijverdal 'ligt er goed bij' na ingrijpende reorganisatie

Bouwbedrijf Hegeman+ uit Nijverdal gaat na een ingrijpende reorganisatie, waarbij het aantal werknemers werd gehalveerd tot 140, dit jaar weer winst maken.

Gerben Kuitert | Foto: Theo Kock (Archieffoto) 19 juli 2016

Adriaan visser theo kock

Dat voorspelt interim-directeur Adriaan Visser van het bouwbedrijf. Visser werd in januari binnengehaald als opvolger van eigenaar Leo Hegeman (64). De bouwer uit Nijverdal verkeerde na enkele verliesjaren in grote problemen. Het bedrijf raakt onder meer in nood door de prijsdumping op de bouwmarkt, waar het in meeging om werk te houden. Eind vorig jaar gingen al drie onderdelen van Hegeman+ failliet, waarbij 80 mensen hun baan verloren. Het ging toen om de zusterbedrijven Nimberg in Havelte, Hegeman Oost in Nijverdal (het vroegere Kreijenveld) en Hallink & Hammink in Nijverdal.

Op de schop

Onder Adriaan Visser ging Hegeman+ op de schop. De interim-directeur verkocht in de achterliggende maanden het belang van 50 procent dat Hegeman+ had in Sallandse Wegenbouw in Haarle aan eigenaar Johan Middelkamp.

Ook driekwart van de aandelen in Hegeman Noord in Stadskanaal werd verkocht. Met de verkoop van dochterbedrijf Heldoorn aan Van Wijnen Noord werd de grootscheepse reorganisatie gistermiddag afgesloten.

Kernactiviteiten

Wat resteert is een veel kleiner, maar volgens Visser 'slagvaardig en kansrijk' Hegeman+. Het aantal werknemers is teruggegaan van 300 medio 2015 naar 140 nu. En de omzet daalt in dezelfde periode van 135 naar 90 miljoen. "Je kunt zeggen dat Hegeman+ teruggaat naar zijn kernactiviteiten: infrabouw, zoals tunnels en viaducten, en de specialistische bouw van bedrijfsgebouwen", zegt Visser. In Enschede heeft Hegeman+ nog systeembouwer Hodes, dat onder andere een aantal asielzoekerscentra heeft gebouwd. Voor dit bedrijf zoekt Visser een partner die de helft van de aandelen wil overnemen. Visser: "Hodes heeft een mooi concept ontwikkeld voor woningen voor statushouders. Om dat concept in de markt te kunnen zetten is het bedrijf gediend bij een financieel sterke partner. Die zoeken we nu."

Opdrachten

Wat er resteert van Hegeman is de holding in Nijverdal, Hegeman Beton- en Industriebouw in Nijverdal, aannemingsmaatschappij ABM in Amersfoort en Hodes in Enschede. De orderportefeuille is volgens Visser tot medio 2018 goed gevuld. Tot de opdrachten behoort onder meer de renovatie van zestien metrostations langs de zogeheten Oostlijn, de oudste metrolijn van Amsterdam.

Zwollenaar Adriaan Visser, vooral bekend als voorzitter van PEC Zwolle, verwacht nog tot eind dit jaar werkzaam te zijn bij Hegeman+. Vorig jaar deed Visser een soortgelijke reorganisatieklus bij afvalverwerker Dusseldorp in Lichtenvoorde, welk bedrijf uiteindelijk werd verkocht aan het Duitse Remondis en ReintenInfra in Oldenzaal.

Toekomst

Of Hegeman+ uiteindelijk ook wordt verkocht, is aan eigenaar Leo Hegeman, die waarschijnlijk niet zal terugkeren bij het bedrijf. Visser: "Over de toekomst ga ik niet, maar het bedrijf ligt er nu best goed bij. Er komt dit jaar een mooie winst uit en over de financiering zijn met de banken afspraken gemaakt."