Nieuws Actueel

Bouwconcern beperkt groei wegens tekort aan gekwalificeerd personeel

Het Somerens bouwconcern Wijnen zit ruim in het werk, schrijft het Eindhovens Dagblad. Het laat echter mogelijke opdrachten lopen en verdere groei is beperkt door een tekort aan gekwalificeerd personeel.

Peter Scholtes | Foto: Jurriaan Balke 3 mei 2017

Philipslyceum202

Het gaat goed bij bouwer Wijnen in Someren. Met stijgende omzetten, een groeiende klantenkring en een bovengemiddeld rendement is er geen reden tot klagen. "Al zouden we best willen doorgroeien", zeggen de directieleden Piet-Hein Maas en Bart Holleman.

En daar zit hem de kneep. Om van een omzet van 110 miljoen euro (2016) en 120 tot 125 miljoen (dit jaar) door te stoten naar zeg 150 miljoen euro moet Wijnen nieuwe, gekwalificeerde medewerkers aan zich binden. "Die krijgen we moeilijk gevonden", weet Maas. "Ik zie nog maar één oplossing: op overnamepad gaan."

Bouwcrisis

Wijnen hield prima stand tijdens de bouwcrisis. Nu die voorbij is, ligt verdere groei voor de hand. De altijd breed georiënteerde bouwgroep zit ruim in het werk. Voor ASML bouwt het in Veldhoven een ketelhuis, voor DHL een nieuwe vestiging in Wijchen.

Lees ook: Kamer wil bescherming Nederlandse bedrijven tegen buitenlandse aasgieren

Met onderwijsgebouwen voor het Frits Philips Lyceum in Eindhoven en de Universiteit van Utrecht is het druk. Supermarkten, al dan niet met bovenwoningen, en opdrachten uit de gezondheidssector vullen de portefeuille verder. In Duitsland is net over de grens opnieuw een opdracht gescoord, nu voor een complex van bedrijf in medische hulpmiddelen Arion.

Wijnen laat ook wel mogelijke opdrachten lopen. Het bedrijf stelt sowieso ‘heel selectief’ te zijn. Projecten die te grote financiële risico’s zouden kunnen meebrengen, laat het passeren. "Beter ten halve gekeerd dan helemaal omgekieperd", is het adagium van directievoorzitter Maas.

Werk van vaste opdrachtgevers gaat voor opdrachten die tegen een lage prijs na inschrijving zouden moeten worden bevochten. En ook vanwege de beperkte beschikbaarheid van het juiste personeel moet Wijnen wel eens ‘nee’ verkopen. "Ons team op een werk moet matchen met de klant."

Personeelstekort

De Somerense aannemer ziet al langer het personeelstekort op zich afkomen. Een jaar geleden haalde het de eerste acht afstudeerders van de HTS binnen om ze zelf op te leiden. Maar het duurt even voordat die op een hoger niveau in de organisatie kunnen worden ingezet. "We leggen de lat hoog. Om door te groeien, hebben we ook mensen nodig die snel kunnen bijdragen", stelt commercieel directeur Holleman.

Een overname dan maar dus. Het zou de eerste worden sinds 2011, toen installatiebedrijf Star in Eindhoven werd overgenomen. Maar ook als het gaat om een acquisitie toont Wijnen zich kieskeurig. Een aanwinst moet waarde toevoegen qua werkgebied. Nee, Maas heeft nog niets op het oog. "Ik kijk altijd om me heen", zegt hij. "Qua cultuur moet zo’n bedrijf bij ons passen. En doorgroeien hoeft niet per se. We zijn ook tevreden met wat we hebben."

Ik zie nog maar één oplossing: op overnamepad gaan

Directielid Piet-Hein Maas