Nieuws Actueel

Bouwers BAM en Heijmans hard omhoog op Damrak, Pharming omlaag

Bouwbedrijf BAM heeft donderdag een koerssprong gemaakt van bijna 6 procent op het Damrak. Beleggers doken op het aandeel nadat bekend werd dat aandeelhouders weer winst uitgekeerd krijgen, na een jarenlange periode zonder dividend. De winst is volgens de bouwer uit Bunnik op niveau en er is ook nog voldoende werk voor de boeg. Branchegenoot Heijmans kon meeprofiteren van het goede nieuws en werd zelfs 6,5 procent hoger gezet.

ANP 16 februari 2023

ANP160223185 1

Bij de grote fondsen in Amsterdam viel speciaalchemieconcern DSM op met een 5,3 procent hogere koers. Ook dit bedrijf publiceerde gunstige kwartaalresultaten. Mede hierdoor eindigde de AEX, de belangrijkste index in Amsterdam, 0,3 procent hoger op 771,69 punten.

De MidKap steeg 1 procent tot 1036,54 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs klommen tot 1 procent. Beleggers kregen donderdag een stroom, voornamelijk meevallende, kwartaalcijfers te verwerken. Ook verzekeraar NN (plus 1,8 procent) steeg, na de publicatie van zijn halfjaarcijfers. Dataleverancier RELX (plus 1,2 procent) kon ook op bijval rekenen na het nieuws dat de winst en omzet waren toegenomen.

Arcadis

In de MidKap moest Arcadis 0,7 procent inleveren, ondanks de groei die het bedrijf afgelopen jaar doormaakte. Het advies- en ingenieursbureau zag de omzet en het bedrijfsresultaat flink stijgen, onder andere door de vele investeringen in schonere energiebronnen en -systemen. Daarbij heeft het bedrijf ook een recordhoeveelheid werk op de plank liggen.

Biotechnoloog Pharming maakte een duikeling van bijna 10 procent na het bericht dat het Europees Geneesmiddelenbureau langer de tijd neemt voor zijn oordeel over het middel leniolisib voor de behandeling van patiënten met een zeldzame aandoening aan het immuunsysteem.

De euro was 1,0674 dollar waard bij het slot van de beurzen, vrijwel onveranderd vergeleken met een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd een fractie goedkoper op 78,52 dollar. Brent-olie zakte 0,1 procent in prijs tot 85,26 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws