Begin deze zomer wordt een drijvend gevaarte met een doorsnee van 100 meter te water gelaten voor een test van een jaar. Zo'n 23 kilometer uit de kust van Scheveningen, waar The Ocean Clean Up haar uitvalsbasis heeft, wordt bekeken hoe het prototype zich onder zware weersomstandigheden houdt.
1,5 miljoen euroDe grote praktijktest is mogelijk dankzij bijdragen van 1,5 miljoen euro. Het ministerie van infrastructuur en milieu, baggeraar Boskalis en een anonieme weldoener schenken het Nederlandse oceaanproject elk vijf ton.
Vernieuwende werkwijzeBoyan Slat wil met zijn Ocean Clean Up de Grote Oceaan tussen Hawaii en Californië in tien jaar tijd van de helft van zijn plastic af helpen. Dat kan volgens hem via een constructie met twee enorme drijvende barrières die aan de zeebodem worden vastgemaakt. Door deze 'open armen' van elk 50 kilometer dáár in zee te plaatsen waar de zogenoemde plastic soep zich door de zeestroming verzamelt, verwacht de Delftse creatieveling alle troep te kunnen 'vangen' en vervolgens uit zee op te kunnen vissen.
Tot 2018 wordt de vernieuwende werkwijze getest. Na die testfase volgt het échte schoonmaakwerk in zee.
Lees ook: Dopper-oprichter wil wereld veranderen met 'social enterprise'