Nieuws Actueel

'Brabant doet het beter dan de Randstad'

Cultureel ondernemer Dennis Elbers (37) studeerde aan de kunstacademie in Breda. Hij houdt van goed eten en kunst die plezier uitstraalt. zo schrijft BN De Stem.

Martijn Schraven 30 juni 2016

Dennis elber 1065

Waar voel je je het meest thuis?,,Dat is een abstracte vraag. Maar logischerwijs voel ik me thuis thuis. Bij mijn vriendin en mijn zoontje Gijs. Op kantoor ook wel trouwens.''

Wat is het lekkerste dat je ooit in een restaurant hebt gegeten?,,Het zevengangenmenu van By Pascal in Oosterhout, daarvan kreeg ik tranen in mijn ogen. Het zal een jaar of twee geleden zijn dat ik daar gegeten heb. Ik mag graag uit eten gaan en dan het liefst ook goed. Als het tegenvalt kan ik erg teleurgesteld zijn. Vandaar dat ik er liever even voor spaar dan dat het niet lekker is."

Wat gebeurde er op je meest memorabele stapavond ooit?,,Het is al iets langer geleden dat de avonden heel heftig waren. Ik ging graag op stap in de Para in Breda. Daar speelden bandjes die nog niet heel bekend waren, maar wel erg goed. Het is jammer dat de Para er als zodanig niet meer is. In de Bredase binnenstad is sowieso veel eenheidsworst gekomen. Gelukkig staat er een nieuwe generatie op die mooie dingen organiseert, zoals bijvoorbeeld XXL events, die het juist buiten het centrum zoeken.''

Ooit de neiging gehad om zonder betalen weg te lopen uit een restaurant?,,Weleens gedaan ook. Dat was in Breda, in een restaurant in de Halstraat. Ik had er helemaal genoeg van. Te lang wachten, niet behandeld worden op een manier die je mag verwachten. We hebben wel netjes gezegd dát we gingen. En we hadden ook pas één drankje op. Het was niet zo dat we al een hele maaltijd verorberd hadden."

Wat is het meest bijzondere dat je ooit in een museum hebt gezien?,,Vanuit mijn werk zie ik heel veel tentoonstellingen. In W1Amsterdam zag ik jaren geleden een tentoonstelling met werk van Frank Koolen. Voornamelijk video-installaties. Het plezier dat zijn werk uitstraalde is me bijgebleven. Het was in die tijd niet gebruikelijk; je zag vooral mensen die zichzelf heel serieus namen."

Verandert de mentaliteit van de kunstenaar zo snel?,,Sinds de crisis zijn zelfrelativering, humor en actualiteit meer en meer in kunst aanwezig. Voor het grote publiek leuker. Ik probeer zelf ook dingen te organiseren die niet alleen voor de incrowd zijn."

Wat is het meest overbodige dat je ooit in een museum zag?,,Soms zie ik tentoonstellingen die op een slechte manier gepresenteerd en geduid worden. Zo ben ik een fan van Jan van de Ploeg. Twee jaar geleden exposeerde hij in het Bredase MOTI; daar kwam zijn werk niet uit de verf. Terwijl het juist iemand is die supermooi werk maakt. Die expositie voegde voor mij weinig toe en voor mensen die zijn werk niet kennen had het te weinig zeggenschap."

Wat is het lelijkste plekje in je woonplaats, Breda?,,Och, ik vind lelijkheid ook een charme hebben. En het lokt creativiteit uit. Op de hoek van de Willemstraat, vlakbij het park, stond ooit een geluidskunstwerk. Dat verdween al snel, zoals dat gaat met kunst en techniek buiten. In 2012 heeft een Duitse kunstenaar daar een werk neergezet. Een googlemarker. Dat werd een Bredase Eiffeltoren of toren van Pisa; iedereen wilde ermee op de foto.''

Wat is je eerstvolgende uitje?,,Morgen vertrek ik naar Haarlem voor een expositie over Nederlandse strips. Daar is aandacht voor Peter Pontiac. Ik heb ooit de eer gehad een tentoonstelling over hem te mogen maken. Hij is helaas drie jaar geleden overleden. Zijn boek Kraut is een van de meest indrukwekkende boeken die ik ken."

Schaam je je er weleens voor dat je Brabander bent?,,Schamen? Nee. Sterker nog: ik ben van origine geen Brabander, maar voel me meer Brabander dan Hagenees. Ik denk zelfs dat we het in Brabant beter doen dan in de Randstad. We zijn er alleen niet zo goed in om dat te verkopen."