Advertorial van evofenedex

Advertorial Actueel

Zo blijft familiebedrijf Van den Berk Kwekerijen de concurrentie voor

De bomen bij het Louvre, centraal station Rotterdam en in het Olympisch Dorp van de Olympische Spelen in 2012, zijn stuk voor stuk afkomstig van familiebedrijf Van den Berk Kwekerijen.

Anna Neeltje de Boer 24 mei 2018

Van den Berk Kwekerijen Pieter

De Brabantse kwekerij bestaat sinds 1939 en werd opgezet door Peer van den Berk, de opa van Pieter van den Berk. De laatste is sinds een aantal jaar de algemeen directeur van het bedrijf. “Opa zette het op, maar kwam al jong te overlijden. Hij had vijf zonen, drie daarvan namen de onderneming over.”

Europese Top 5

Zij bouwden het Van den Berk Kwekerijen, dat in de Europese Top 5 van de kwekers staat uit, zorgden ervoor dat het steeds meer bereik kreeg. Niet alleen in Nederland, maar ook in Europa. “Langzaam groeiden we uit tot een Europese speler. We haalden grote klanten, grote projecten binnen.”

Lees ook: Vijf tips die je helpen met groeien

Kasteeltuinen

In 2007 ging de laatste van de zoons met pensioen. Het is nu aan de derde generatie, waaronder Van den Berk, om het bedrijf uit te laten blinken. “Wij zijn verder gegaan. Hebben ook de eerste stapjes buiten Europa gezet, in Turkije bijvoorbeeld. We zijn tegenwoordig actief in Steden als Ankara, Warschau en Barcelona. En de projecten gaan van attractieparken en golfbanen tot kasteeltuinen.”

1600 bomen en heesters

Opa zou trots kunnen zijn. Waar het begon met een paar werknemers, telt Van den Berk Kwekerijen nu 100 personeelsleden, heeft het meerdere vestigingen – onder andere in het buitenland - en bestaat het assortiment uit meer dan 1600 soorten bomen en heesters.

Lees ook: Dit zijn de rijkste jonge ondernemers van Nederland

Succes

Waar het familiebedrijf zijn succes aan te danken heeft, weet Van den Berk wel: “We zetten net de stappen die de concurrent niet zet. In de jaren tachtig was het ongebruikelijk om kluiten aan de bomen te laten, maar wij deden dat wel. Anderen kochten hun machines, wij ontwikkelden ze zelf. Maakten het precies zoals we het hebben wilde. En het was kwalitatief gewoonweg beter. En ons assortiment: dat is een levenswerk. Daar zijn we vanaf het begin constant mee bezig geweest.”

Evofenedex

De Kwekerij werkt samen met evofenedex. De ondernemersvereniging verzorgt een aangepaste opleiding lading zekeren, zodat de transporteurs precies weten hoe ze de kwetsbare bomen moeten vervoeren. Het vervoeren van bomen met wortelkluit vereist namelijk precisie. “Dat is slechts één van de opleidingen, waar we erg blij mee zijn. Het zorgt voor meer professionaliteit op de werkvloer. Zeker ook bij het internationaal zakendoen, buiten de EU, is het prettig. We maken gebruik van incoterms: internationale leveringsvoorwaarden die bij de transacties van toepassing zijn. Ook daar hebben we training in gekregen.”

Trainingen

Volgens Van den Berk zijn het vooral de trainingen, advies en evenementen waar het bedrijf baat bij heeft. “Tijdens een event laatst hebben we het uitgebreid over de Brexit gehad. Engeland is een belangrijk exportland voor ons. We zien de situatie met argusogen aan. Een consequentie kan zijn dat ze de grenzen voor levend materiaal, planten en dieren, gaan sluiten. Engeland als exportland zal heus niet meteen wegvallen, maar het zal wel meer afgeschermd worden. En als we specifieke vragen hebben, kunnen we altijd met iemand van evofenedex sparren.”

Groeien

De algemeen directeur hoopt dat het bedrijf blijft groeien. “We willen doorgaan op de weg die we ingeslagen zijn. We hopen nog veel mooie projecten te mogen doen, waarbij we van het begin tot het einde betrokken zijn. Het is het mooiste wat er is, als je na een paar jaar terugkomt, ziet dat alles prachtig is geworden en in bloei staat en een paar mooie foto’s voor op de website kunt maken.”

We zetten net de stappen die de concurrent niet zet. In de jaren tachtig was het ongebruikelijk om kluiten aan de bomen te laten, maar wij deden dat wel

Pieter van den Berk, algemeen directeur Van den Berk Kwekerijen