Nieuws Actueel
Brabantse boeren gaan larven vetmesten
De kweek van vliegen voor diervoer nestelt zich op het platteland. Brabantse boeren gaan mee met het bedrijf Protix, schrijft BN De Stem dit weekend.

Biggen eruit, vliegen erin. Twee varkensboeren uit de buurt van Den Bosch stappen nog dit jaar over op het vetmesten van vliegenlarven. Ze doen dit in een samenwerking met Protix BioSystems uit Dongen. Dit snelgroeiende bedrijf gaat in Den Bosch een fabriek bouwen voor de verwerking van de larfjes tot insecteneiwit en -vet, grondstoffen voor diervoer.
BlenderBinnen twee jaar wil Protix zestien stallen gevuld hebben bij tien tot vijftien boeren. De eerste contractpartner is Jan Bekkedam in Haaksbergen. Op het moment dat hij en de twee 'Bosschenaren' gaan leveren, waarschijnlijk al dit kalenderjaar, moet de nieuwe fabiek operationeel zijn.
In de vestiging in Dongen blijft Protix zich richten op innovatie. "Den Bosch krijgt een fabriek meer dan tien keer zo groot als wat we hier hebben", zegt directeur Kees Aarts. De praktijk zal als volgt zijn: Een agrariër krijgt elke week een nieuwe partij larfjes die in enkele dagen enorm groeien, dan door een blender gaan en als pap richting fabriek.
Zwarte soldatenvliegProtix BioSystems, dat gisteren uit handen van gedeputeerde Anne-Marie Spierings de Brabantse 'agrofoodpluim' ontving, stuurt welbewust aan op samenwerking met boeren. Het bedrijf heeft inmiddels uitgedokterd hoe het met de larfjes van de zwarte soldatenvlieg een goede productie van insecteneiwit en -vet regelt. Er zijn ook afnemers. Coppens Diervoeding in Helmond stopt de vetten in kuikenvoer, Trover de eiwitten in brokken voor huisdieren.
Nu schaalvergroting volgt, wil Protix niet één grote productielocatie maar een netwerk met een aantal enthousiaste boeren. Aarts: "Zij moeten echt meedoen met de verdere ontwikkeling, bereid zijn om data en informatie te delen."
KansenDe opzet biedt kansen aan agrariërs met lege stalruimte of een verliesgevende onderneming. Een oproep samen met de ZLTO heeft tientallen belangstellenden opgeleverd. Daar zitten varkensboeren bij, maar ook champignonkwekers en anderen.
Een deelnemer krijgt een contract voor vijf tot tien jaar en moet zelf ook investeren. Hoeveel, wil Aarts niet kwijt: "Maar, hij haalt dat geld er in tien jaar uit."