Nieuws Actueel

Brabantse ondernemer bouwt zonnepark op lege voetbalvelden

Ruim een jaar nadat in Baak de allerlaatste voetbalwedstrijd werd gespeeld, lonkt er een tweede leven voor voormalig sportcomplex De Baakermat. Een Brabantse ondernemer wil het terrein pachten van de gemeente en er 4.830 zonnepanelen plaatsen, staat in De Gelderlander.

Kay Scholten 10 november 2016

Zonnepanelen Park Delfzijl

De gemeente Bronckhorst geeft Remie Fiscaal Juridisch Adviesbureau uit Uden de mogelijkheid om de plannen voor een zonnepark verder uit te werken. "We zoeken al langer naar een nieuwe functie voor het terrein", zegt wethouder Jan Engels. "Dit zou op zich een prima invulling zijn."

Remie Fiscaal Juridisch Adviesbureau wil samen met het Belgische energiebedrijf NPG Energy aan de slag in Baak. Nagenoeg het hele terrein van 2,8 hectare moet worden opgevuld met stellages met zonnepanelen. Het gebied aan de rand van het dorp zal geen openbaar karakter krijgen. Wel blijven de bossages rondom het terrein behouden en is het de bedoeling dat inwoners van Baak energie kunnen gaan afnemen. Daarvoor wil de initiatiefnemer samenwerken met de Achterhoekse Groene Energiemaatschappij.

VoetbalveldDit is het eerste project van Remie Fiscaal Juridisch Adviesbureau op een voormalig voetbalveld, maar het kan volgens medewerker Henri Bats wel de opmaat zijn naar meerdere projecten op dergelijke braakliggende terreinen. "Als we dit een keer hebben toegepast, hebben we een blauwdruk voor een volgende keer."

Zo bekeek Remie ook al de voormalige voetbalvelden van H en K in Hoog-Keppel. Vanwege de hoge begroeiing rondom de velden is dat terrein minder interessant voor zonne-energie.

Remie, van origine een adviesbureau, heeft ook zonneprojecten lopen in Dedemsvaart, Boekel en Schaik. Samenwerkingspartner NPG Energy komt uit België, maar focust zich steeds meer op de Nederlandse energiemarkt.

BaakermatMeer dan 30 jaar werd er gevoetbald op De Baakermat, totdat Baakse Boys - mede vanwege de bevolkingskrimp - fuseerde met de voormalige rivaal SV Steenderen. Fusieclub Basteom besloot op een gegeven moment om alleen in Steenderen te gaan voetballen en speelde in september 2015 het laatste duel in Baak. Inmiddels is het voormalige clubgebouw gesloopt en zijn ook de overige voorzieningen verdwenen.

Er werden meerdere (tevergeefse) ideeën geopperd voor invulling van het terrein - onder andere een vrachtwagenparking. De plannen voor een zonnepark lijken zeer concreet. De gemeente Bronckhorst wil de gronden tussen de 15 en 25 jaar verpachten aan Remie Fiscaal Juridisch Adviesbureau. Wel moet eerst het bestemmingsplan voor dit nieuwe gebruik worden gewijzigd.