Nieuws Actueel
Brabantse Sint Servattumus brouwerij groeit hard
Sint Servattumus in Schijndel groeit. De brouwerij verdubbelt zelfs de bierproductie en mogelijk komt er ook nog een extra brouwer bij.

Er hangt een zweem van zoetigheid en hop in brouwerij Sint Servattumus in Schijndel. Het Biancobier wordt net afgedopt in donkere kruiken. Twee koperen ketels staan te pruttelen, ze leveren 650 liter bier per stuk. Zo'n 4 tot 5 brouwsels worden er wekelijks gestookt. Toon van der Heijden, de bierbrouwer van Sint Servattumus vertelt het graag. Met zijn petje op en schort om, loodst hij zijn bezoek door de middelgrote brouwerij in een fabriekshal op een saai industrieterrein.
ProeflokaalBeneden is de brouwhal met lopende band en zijn de gist- en warmtekamer. Boven is het proeflokaal met bar, bierbanken en tafels en een intiem winkeltje stampvol bierflessen. Sint Servattumus is nog de enige eigen bierbrouwerij in dit dorp waar dik twee eeuwen terug zeven bierbrouwerijen bestonden zoals Bolsius, Het Anker en De Zwaan.
Ambachtelijke brouwerijVan der Heijden begon de ambachtelijke brouwerij 20 jaar geleden samen met de broers Carli en Henk van den Ekart. Sinds die tijd vloeit het bier er weer volop.
Servattumus brouwt voor 60 procent aan eigen bier, in 26 verschillende specialiteiten. Het bier vindt vooral via slijters zijn weg. Verder wordt er gebrouwen voor huurbrouwers of collega's die de capaciteit van de stichting inhuren voor het hele bierproces. De brouwerij werkt met oproepkrachten maar bestaat bij de gratie van zijn vrijwilligers.
100.000 liter per jaarWant wat ooit begon met 20 liter bier in een pan op het fornuis, is nu een drukke productielijn van 100.000 liter bier per jaar. De Stichting Sint Servattumus groeit gestaag mee met de trend van het thuisbrouwen. "We zijn gestart in een tijd dat mensen meer behoefte kregen aan streekproducten. Daarom gaat het ook goed met ons", vertelt Van der Heijden. Hij glundert: "Wij leggen ons juist toe op de speciale bieren en nu kijken de grote jongens als Heineken en Jupiler bij ons dat kunstje af. Ze kopen zelfs kleine brouwerijen op. Ook drinken jong en oud vaker thuis een speciaal biertje en is de behoefte aan gewone pils afgenomen."
JeneverKomende jaren wordt er verder uitgebreid, zegt Van der Heijden. Zo wordt de productie verdubbeld en het aantal gisttanks dus ook. De stichting gaat ook nog twee panden aan de overkant huren omdat er meer opslag nodig is. "Ook gaan we komend jaar weer experimenteren met jenever en likeuren en fruitbieren en dan komt er mogelijk ook een extra brouwer bij."
In september strijdt Van der Heijden met 80 brouwers om de titel 'Brabants Lekkerste Bier 2016' een verkiezing van de drie Brabantse kranten. Servattumus komt uit met de Zoethoutertripel, een zoet bier met een lichte dropachtige nasmaak. Het lievelingsbier van de brouwer is het Spelt Stout. Trots klinkt het: "Ons bier won al eens van het Trappistenbier uit Berkel-Enschot."