Nieuws Actueel

Bram Ladage gaat de grens over

Yvonne Keunen | Foto: Aad Hoogendoorn 2 februari 2016

Bram ladage snackbar frietcontainer patatbakker rotterdam fastfood

Bram Ladage gaat internationaal. Samen met oud-topman René Savelberg van McDonald's exporteert de Rotterdamse snackketen friet en vijf soorten 'stoof', ontwikkeld door kok Herman den Blijker. De bedoeling is per jaar uit te breiden met vijftig 'frietcontainers', meldt het AD.

Aan het plan om de grens over te gaan, wordt al 4 jaar gewerkt door de grootste ambachtelijke patatbakker van Nederland. "We kregen zoveel vragen en verzoeken uit het buitenland dat het idee eigenlijk vanzelf is ontstaan", zegt Rocco Ladage, directeur van Ladage Beheer.

Er komen franchisers in Duitsland en Spanje, maar Ladage richt de pijlen ook op België, Luxemburg en Frankrijk. "We werken samen met René Savelberg als partner. Als voormalig directeur van McDonald's Nederland weet hij wat opschalen is. Wij zijn behoudend, hij weet van doorpakken.

ZeecontainerOmdat de naam van de bijna 50-jarige Bram Ladage te Nederlands werd bevonden, wordt de nieuwe formule Bram's Gourmet Frites geïntroduceerd: vers gebakken kwaliteitsfriet met een smaakvolle topping. ,,De naam Bram moest er natuurlijk wel in blijven. De termen frites en gourmet kent iedereen in Europa.''

Als verwijzing naar de haven van thuisstad Rotterdam wordt de patat gebakken in een stoere zwarte zeecontainer. "Die is goedkoop en snel te plaatsen. Bovendien biedt een container veel meer mogelijkheden dan een foodtruck. De keuken die je er in kunt maken is veel professioneler."

HoofdbrekensIn het buitenland stapt Ladage af van snacks, want kroketten en frikadellen verkopen niet buiten Nederland. "Herman den Blijker heeft vijf soorten stoof voor ons ontwikkeld, die aan de lokale smaak kunnen worden aangepast. Het is geen echt stoofvlees, meer een dikke saus gevuld met vlees of groenten, want er is ook een vega-variant."

Dat Ladage alleen werkt met aardappelen van hoge kwaliteit uit de Hoeksche Waard, bezorgde hem aanvankelijk wel hoofdbrekens. "We werken met verse, geschilde aardappelen en die zijn niet onbeperkt houdbaar. Dat is ook de reden dat je onze vestigingen nu alleen nog in de Randstad vindt."

ProefdraaienIn het buitenland gaat Ladage daarom werken met ongeschilde aardappelen. "We hebben in Prins Alexander een proef gedaan met gefrituurde aardappelen in de schil en het publiek reageert er goed op."

Op de Kop van Zuid wordt vanaf 11 februari proef gedraaid met Bram's Gourmet Frites. Op een braakliggend terrein op de hoek van de Posthumalaan en de Veemstraat wordt voor tenminste een jaar een zwarte container neergezet, het terrein eromheen fleurt Ladage op met een terras. "We willen graag een ontmoetingsplek in de wijk worden. Dat waren de traditionele frietkotten van oudsher namelijk ook, maar ze zijn vaak verdwenen. En dat is hartstikke zonde."