Nieuws Actueel

Brand houdt trotse transporteur niet van het werk

Marwin Melis laat zich er door een brand niet onder krijgen. "Toen mijn vader overleed, ben ik ook doorgegaan", zegt hij tegen De Gelderlander.

Kay Scholten | Foto: Jan van den Brink 16 maart 2016

Melis transport brand 2

Alarmfase één. Op de camerabeelden ziet Marwin Melis rookontwikkeling in zijn bedrijf Truckherstel. Als een gek rijdt hij naar Duiven, waar hij ook zijn andere pand - van Melis Transport - in lichterlaaie ziet staan. Hij voelt zich machteloos, maar zet snel de knop om. "Onze planner is nog tijdens de brand aan de slag gegaan met de ritten van de volgende dag. 's Nachts waren we vanuit het kantoor van onze klant Synerlogic alweer online."

Melis (33) zag donderdagavond zijn bedrijf in vlammen opgaan. Pas een jaar zaten Melis Transport en Truckherstel aan de Dijkgraaf in Duiven. "We hadden alles voor elkaar. Vooral in Truckherstel was enorm geïnvesteerd. Maar toch ben ik heel rationeel, ik ga niet bij de pakken neerzitten. Toen mijn vader overleed, ben ik ook doorgegaan."

In de nacht van maandag op dinsdag heeft hij voor het eerst weer echt goed geslapen. Zondag was hij met alle medewerkers aanwezig bij Vitesse-Feyenoord. Een uitje dat al gepland stond, dus waarom cancelen?

Melis werd na het overlijden van zijn vader in 2004 ineens eigenaar van het familiebedrijf, dat zijn oorsprong in Arnhem heeft. Hij was op dat moment 21 jaar, maar hield zich staande in de transportwereld en breidde het bedrijf zelfs geleidelijk uit: van twaalf vrachtwagens destijds naar zestig wagens nu. "Al het geld dat we verdienen, gaat in de zaak. Er waren hier net twaalf vrachtwagens afgeleverd, alles was net nieuw. Het eerste wat er bij de brand door me heen ging, was dat we de sleutels van de vrachtwagens moesten redden."

De brand ontstond achterin het pand van Truckherstel. Naar de oorzaak kunnen Melis en zijn zus en interim-manager Manuela slechts gissen. Vier vrachtwagens brandden af, net als de speedboot van Melis. "Ik ben zo vaak op de zaak, dat ik hier ook bijna al mijn privéspullen heb liggen. Van golfset tot boot."

De schade schat Melis op zeker 3 miljoen euro. Daarnaast is er ook emotionele schade zoals van de truck van de 'oude Melis' die is uitgebrand. De Scania uit 1996 was net helemaal opgeknapt en stond prominent opgesteld in het pand van Truckherstel. Tijdens de uitvaart van Marwins vader reed het voertuig voor de stoet uit. Nu rest alleen nog het geraamte. De medewerkers zijn ervan overtuigd dat ze de Scania in ere kunnen herstellen. Marwin Melis: "Ik weet niet of je dat moet willen."

Hij ontving meer dan duizend appjes en sms'jes en zeker honderd telefoontjes en voicemailberichten. Tijd om iedereen te beantwoorden, heeft Melis nog niet gehad. "Heel gaaf al die steun. Er zijn ons kantoorruimtes aangeboden, veel collega's willen helpen. We hebben er zelfs een klant bij gekregen, die meldde zich spontaan na de brand. Tegen iedereen die heeft gebeld, hebben we gezegd: we regelen alles, het komt goed. De redding van de meeste vrachtwagens is voor ons een geluk bij een ongeluk."

Zeker is dat het deels vergane pand vroeg of laat tegen de grond gaat en dat het weer van nul opgebouwd moet worden. Melis weet dat dat minstens een jaar zal duren. Ondertussen probeert hij een tijdelijk onderkomen te vinden voor de werkplaats van Truckherstel. De twee bedrijven zijn nu tijdelijk gevestigd aan de Ratio in Duiven.

Melis Transport bestaat in 2018 honderd jaar . Dat moet gewoon in Duiven gevierd worden. "Ik ben positief ingesteld."