ActueelWet- en regelgeving

Brandbrief zzp-organisaties naar staatssecretaris Vijlbrief over onduidelijkheid Wet DBA

 
Zelfstandigen, bijvoorbeeld softwareontwikkelaars, worden getroffen als Belastingdienst de Wet DBA vanaf 1 oktober toch gaat handhaven. Foto: Unsplash
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Duizenden zzp'ers maken zich zorgen of de Wet Deregulering beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) per 1 oktober door de Belastingdienst wordt gehandhaafd. Dit kan namelijk verregaande consequenties hebben voor hun werkzaamheden. De onduidelijkheid en de daardoor ontstane onrust is aanleiding voor zzp-belangenbehartigers als ZZP Nederland een brief te sturen naar staatssecretaris van Financiën, Hans Vijlbrief.

Lees verder onder de advertentie

Het gesprek tussen zzp'ers onderling gaat niet meer alleen over het hebben van genoeg werk. Er is een belangrijk gespreksonderwerp bijgekomen: gaat de Belastingdienst vanaf 1 oktober de Wet DBA handhaven? De aanleiding is namelijk dat grote opdrachtgevers zoals de gemeente Amsterdam zijn begonnen de contracten met zzp-ondernemers tegen het licht te houden, melden freelancers. Daarnaast wil Amsterdam de contractlengte maximeren tot één jaar.

Lees ook: 'Advies aan Rutte en Kaag: lees het sociaal akkoord van VZN, ONL en AVV'

Cristel van de Ven, voorzitter Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN - koepel van belangenbehartigers van zelfstandigen) heeft signalen van verontruste zzp’ers ontvangen naar aanleiding van wat er in Amsterdam plaatsvindt. ,,Het was reden voor ons lid ZZP-Nederland om, samen met PZO een brief naar staatssecretaris Vijlbrief te sturen. Er is nu veel onduidelijkheid rond de Wet DBA. Tijdens een bijpraatsessie tussen Vijlbrief en zzp-veldpartijen kon hij die onduidelijkheid niet wegnemen.”

Lees verder onder de advertentie

VAR ging over in Wet DBA en bracht onrust

Sinds de invoering van de Wet DBA op 1 mei 2016 (de vervanger van de Verklaring ArbeidsRelatie/VAR) is er veel over te doen. De wet moet schijnzelfstandigheid voorkomen, maar is eigenlijk ‘bevroren’. Er geldt op dit moment namelijk een beperkt handhavingsbeleid vanuit de Belastingdienst, die vanaf 1 oktober vervalt. De onduidelijk betreft verder een proef met een webmodule die nog tot midden deze maand loopt. Deze module moet het instrument worden om te bepalen of er sprake is van een dienstbetrekking of niet.

Van de Ven: ,,Het lijkt me stug dat de webmodule gereed is voor gebruik per 1 oktober; het onderdeel 'tussenkomst' zit er bijvoorbeeld nog helemaal niet in. En de resultaten van de huidige pilot moeten eerst geëvalueerd worden om te bepalen hoe en in welke mate de webmodule de gewenste duidelijkheid geeft aan opdrachtgevers over het wel of niet aangaan van een arbeidsrelatie. Ook vraag ik me af of de webmodule gebruikt kan worden voor handhaving. Het instrument wordt anoniem ingevuld en heeft geen juridische status. Kortom, er zijn nog veel vragen– bij zowel zelfstandigen als hun opdrachtgevers en intermediairs.”

De datum van 1 oktober, het moment waarop de huidige beperkte handhaving eindigt, komt echter dichterbij, wat ervoor zorgt dat veel organisaties de broekriem rondom zzp’ers aantrekken

Han Kolff, CEO van HR-dienstverlener HeadFirst

Politieke onduidelijkheid treft zzp'ers

Naar aanleiding van een recentelijk onderzoek over het effect van de Wet DBA onder 1700 zelfstandige professionals constateert Han Kolff, ceo van HR-dienstverlener HeadFirst, dat de politiek duidelijkheid moet verschaffen rond deze webmodule, en of er wel of niet vanaf 1 oktober gehandhaafd gaat worden. ,,Verleng direct de huidige periode van beperkte handhaving om verdere negatieve gevolgen voor hoogopgeleide zzp’ers en opdrachtgevers te voorkomen”, aldus Kolff. ,,De datum van 1 oktober 2021, het moment waarop de huidige beperkte handhaving eindigt, komt echter dichterbij. Dit zorgt ervoor dat veel organisaties de broekriem rondom zzp’ers aantrekken. Dit was te verwachten. Grote opdrachtgevers handelen risicomijdend en geef ze eens ongelijk. De sleutel ligt bij de politiek.”

Lees verder onder de advertentie

ZZP Nederland wil dat zelfstandigen een stevig plek krijgen op de arbeidsmarkt

In een brief aan de Tweede Kamer meldde Vijlbrief in november vorig jaar dat na afloop van de pilot webmodule en de evaluatie, het kabinet beslist ,,op welk moment de handhaving (gefaseerd) wordt opgestart. Op z’n vroegst is dat 1 oktober 2021".

Voor Frank Alfrink van ZZP Nederland is dat vaag. Hij dringt in zijn brandbrief aan de staatssecretaris aan op zoveel mogelijk duidelijkheid. ,,Wij hebben Vijlbrief dringend verzocht richting de gemeente Amsterdam het juiste signaal af te geven, het handhavingsmoratorium te verlengen en dit middels een brief aan de Tweede Kamer te bevestigen. Mede hierdoor kan het nieuwe kabinet stappen voorwaarts zetten om de zelfstandigen een stevige plek te geven op de arbeidsmarkt. We hebben nog niets van Vijlbrief vernomen."

Meld ervaringen Wet DBA!

De Ondernemer wil graag weten of jij last hebt van de onduidelijk rond de Wet DBA. Laat het ons weten.

Stuur een e-mail met je ervaring naar redactie@deondernemer.nl

Lees verder onder de advertentie