Aangeboden door Ministerie van SZW
Branded Content Actueel
Een RI&E: waarom moet je daar als ondernemer iets mee?
Ben je ondernemer in Nederland met personeel? Dan ben je verplicht om een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) te hebben. Wie zijn arbeidsrisico's goed in kaart brengt, verkleint de kans op bedrijfsongevallen én voorkomt een onnodige boete van de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA). Maar hoe maak je een RI&E en waar moet je precies beginnen? Met behulp van de Kickstart RI&E maak je een snelle en eenvoudige start!

Afbeelding ter illustratie, persoon komt niet in het verhaal naar voren.
Als ondernemer weet je dat je medewerkers van onschatbare waarde zijn voor het succes van je bedrijf. Gezonde en veilige omstandigheden op de werkvloer zorgen voor tevreden werknemers die met plezier aan het werk zijn, een hogere productiviteit hebben en minder uitvallen door ziekte. Goed voor hen, én voor je bedrijf. Je voorkomt bekende arbeidsrisico's zoals zware lichamelijke belasting door tillen, werken met gevaarlijke stoffen of hard geluid en trillingen. Maar ook onzichtbare risico's als langdurig zitten, beeldschermwerk of stress door hoge werkdruk kunnen gevaar opleveren.
Bedrijfsrisico's op orde
Van 12 tot en met 16 juni 2023 is de 9e editie van de Week van de RI&E (risico-inventarisatie en -evaluatie), een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De week wordt georganiseerd om ondernemers te helpen een snelle en eenvoudige start te maken met hun RI&E, met behulp van de 'Kickstart RI&E'. Tijdens deze week zet het ministerie samen met bijna honderd supporters de RI&E in de spotlights en organiseren ze acties om het opstellen van een RI&E makkelijker te maken. Hét moment dus voor jou als ondernemer om in actie te komen en je arbeidsrisico's te verkleinen of zelfs weg te nemen.
"Bij goed ondernemerschap hoort een gezonde en veilige werkomgeving. Een RI&E helpt je om die ook echt te creëren"
Met een RI&E breng je de risico's in je onderneming voor jouw medewerkers beter in kaart. Dat is niet alleen belangrijk voor hun gezondheid en veiligheid, maar ook wettelijk verplicht voor alle ondernemers in Nederland met personeel in dienst. Eigenlijk is het net zo vanzelfsprekend als het doen van een belastingaangifte en de salarissen uitbetalen. Wie geen RI&E heeft en zijn bedrijfsrisico's niet op orde heeft, loopt bovendien het risico op een boete van de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA). Dat is onnodig en onwenselijk. Een RI&E hoort bij goed ondernemerschap, daarmee zorg je voor een gezonde en veilige werkomgeving voor jouw medewerkers.
Kickstart RI&E
Hoe maak je een RI&E? En waar moet je precies beginnen? Het zijn vragen waar ondernemers vaak tegenaan lopen en die hen er soms van weerhouden eraan te beginnen. In de Week van de RI&E helpt het ministerie van SZW ondernemers een kickstart te maken met hun RI&E. Drie korte, praktische video's en drie to-do's helpen ondernemers bij het zetten van de eerste stappen naar een RI&E. Bekijk hieronder alvast de eerste.
"Het is belangrijk om je RI&E up-to-date te houden: veranderingen in je bedrijf kunnen zorgen voor nieuwe risico's, denk bijvoorbeeld aan het gebruik van nieuwe machines of een nieuwe werkruimte"
Daarnaast bieden allerlei organisaties door het hele land ondernemers hun expertise en hulp aan. Bijvoorbeeld met workshops over de RI&E, gratis werkplekscans of korting op het begeleiden van een RI&E-traject door een arbodeskundige. Maak gebruik van deze acties om met jouw RI&E te starten en het op orde te brengen.
Als je de arbeidsrisico's in kaart hebt gebracht, moet je maatregelen gaan treffen om ze te voorkomen. Dat doe je in een Plan van Aanpak (PvA), dat ook onderdeel is van een RI&E. Welke mogelijke risico's kunnen zich in jouw bedrijf voordoen? Wie doet wat, en wanneer? In het PvA staan de maatregelen duidelijk opgesteld om de risico's op de werkvloer te verkleinen en zelfs te voorkomen, waardoor de werkomgeving voor alle werknemers gezonder en veiliger wordt.
Als je eenmaal een RI&E hebt gemaakt, vergeet dan niet om je RI&E ook up-to-date te houden: veranderingen in je bedrijf kunnen zorgen voor nieuwe risico's, denk bijvoorbeeld aan het gebruik van nieuwe machines of een nieuwe werkruimte. Ook dat is wettelijk verplicht. Als je je RI&E regelmatig bijstelt, blijven je medewerkers veilig, gezond en met plezier aan het werk. Daar profiteert iedereen van.
Aan de slag met je RI&E
De route naar een RI&E kun je op drie verschillende manieren bewandelen:
1) Allereerst door zelf een RI&E te maken met hulp van een (erkend) branche RI&E-instrument, als dat voor jouw bedrijf beschikbaar is en je lid bent van een brancheorganisatie. Dit branche-instrument is een hulpmiddel dat brancheorganisaties bieden bij het maken van jouw RI&E. In het branche-instrument staan de risico's die het meest voorkomen in jouw branche al opgesomd. Dat scheelt tijd. Over de voorwaarden van het gebruikmaken van een branche-instrument kun je meer lezen op www.rie.nl.
2) Je kunt ook een RI&E maken met een ander hulpmiddel. Voor deze route kun je gebruikmaken van de Route naar de RI&E App op www.rie.nl. De app neemt je mee langs zeven stappen die nodig zijn bij het maken van een RI&E. Dit is een handig stappenplan dat je kunt gebruiken. Een hulpmiddel helpt om een RI&E te maken maar je mag het natuurlijk ook op je eigen manier doen.
3) Tot slot kun je een RI&E maken met de hulp van een arboprofessional. Iemand met kennis, ervaring en een frisse blik op jouw bedrijf heeft vaak een positief effect op de kwaliteit van je RI&E. Houd er wel rekening mee dat een arbodeskundige niet hetzelfde is als een gecertificeerde arbokerndeskundige: die eerste kan je alleen helpen met het opstellen van een RI&E; de tweede is ook wettelijk bevoegd om je RI&E te toetsen.
Deze drie routes naar een RI&E staan centraal in de tweede video, terwijl het Plan van Aanpak en het toetsen van je RI&E uitgebreid aan bod komen in de derde en laatste video.
Kickstart RI&E
Doe mee met de Kickstart RI&E op www.weekvanderie.nl. De Kickstart bevat drie video's en concrete to-do's die je op weg helpen met jouw RI&E. Zo zetten we samen de eerste stap op weg naar gezonder en veiliger werken!