Nieuws Actueel
Brandendzand: Pindasoep en koffie op het strand
Tamara Jongsma (54) is dit jaar en volgend jaar de uitbater van Brandendzand, het strandtentje op Het Stenen Hoofd in Amsterdam. Ze serveert daar onder meer boterhammen, taart, limonade en borrelhappen.

Hoe kom je op deze plek terecht?
,,Na een oproep van de gemeente voor ondernemers met ideeën voor Het Stenen Hoofd voor 2 jaar. Zeventien ondernemers reageerden en ik was een van de vier die werden uitgenodigd voor een pitchronde. Dat ging helemaal mis. Ze vroegen naar mijn exploitatie. Ik heb helemaal geen horeca-ervaring, dus ik stond daar maar wat te ratelen.''
Wat deed je daarvoor?
,,Ik ben beeldend kunstenaar. Ik werkte altijd zonder subsidie, dus de recessie hakte er keihard in bij mij. Ik ben toen gaan koken: iedere week had ik een Indische table d'hote. Klanten wierf ik via markten, zoals de Pure Markt en Neighbourhood Food Market. Daar verkocht ik pindasoep, als De Lachende Pinda, als teaser voor de table d'hote. Ik had helemaal geen geld, maar kon een minimaal startkapitaaltje lenen bij een vriend. Je moet alles zelf organiseren; er zijn alleen pijpjes voor het water en de elektriciteit.''
De pindasoep is ook te koop?
Ja, en ik heb heel veel producten van collega's die ik ken van de markten. Het brood is van Mama brood, ook een kunstenaar die iets anders is gaan doen. Mijn dochter, die manager is bij Café Amsterdam heeft mij de eerste vijf dagen geholpen. Ik kon bijvoorbeeld helemaal geen koffie zetten met een espressomachine. Bovendien: die keet is heel klein. Om efficiënt te werken, moet je alles goed op volgorde hebben.''
Hoe loopt het?
,,Om zes uur gaat de wekker, dan vertrek ik naar de groothandel. Om tien uur ga ik open en om half twaalf ben ik thuis. Je bent erg afhankelijk van het weer, soms waait de sla zo van de broodjes af. Het gaat goed, er komt geld binnen. Ik durf zelfs wat van die lening af te betalen.''
brandendzand.amsterdamfacebook.com/brandendzandamsterdam