Nieuws Actueel

Slim sponsormodel Brandsfit maakt sporttenue gratis

Met een inventief sponsormodel neemt Brandsfit-oprichter Jip Maathuis (19) sportclubs de slopende zoektocht naar sponsoren uit handen. Zijn doel: gratis sporttenues voor alle jeugdteams van amateurclubs.

Lotte Elbrink 16 november 2016

Jip Maathuis 2

Brandsfit? “Met Brandsfit willen we sport voor alle jongeren toegankelijk maken. Wij zoeken bedrijven die als sponsoren op de shirtjes van de jonge spelers willen. Zo regelen we gratis sporttenues. De slopende zoektocht naar sponsoren is voor de sporters daarmee ook verleden tijd. Aan bedrijven bieden we zeer gerichte, lokale advertentiemogelijkheden.”

Advertentiemogelijkheden? “Als bedrijf krijg je de mogelijkheid om heel doelgericht te targetten, bijvoorbeeld op leeftijd of locatie. Met een budget van 100 euro per jaar kun je al 4 teams sponsoren. Per tenue hebben we plek voor 4 sponsoren. Het idee voor dit model is ontstaan tijdens een reis voor War Child in Oeganda.”

War Child?“Op mijn negende ben ik gestart met de verkoop van chocoladeletters voor War Child. Dat werd zo’n succes dat War Child me uitnodigde om met eigen ogen de projecten te bekijken. Onderweg, vanuit de bus, zag ik huizen beschilderd met reclame. Op het moment dat bewoners onvoldoende geld hebben om hun huis af te bouwen, kunnen ze terecht bij een speciaal fonds waarbij grote bedrijven als Coca-Cola zijn aangesloten. In ruil voor reclame, krijgen de bewoners geld om hun huis af te bouwen.

‘Waarom vertalen we dat niet naar sporttenues’, vroeg ik me af. Terug in Nederland heb ik het idee gepitcht bij de Cortina Groep, een multinational in de kleding- en schoenenindustrie. De directeur was direct enthousiast. Zo zijn we de samenwerking gestart. Cortina heeft een aandeel in Brandsfit, dankzij hun expertise en middelen kunnen wij als start-up sneller groeien.

Leeftijd?“Toen ik de deal met Cortina sloot was ik 17. En wil je op je zeventiende een bedrijf oprichten, dan loop je tegen allerlei wetten en regels aan. Drie maanden, tot mijn achttiende, moest ik wachten voor ik officieel met Brandsfit kon starten. Op mijn achttiende verjaardag ben ik meteen naar de notaris gereden en heb ik Brandsfit officieel opgericht. Over het algemeen ervaar ik mijn jonge leeftijd als iets positiefs, ik heb de gunfactor.”

Groei? “Brandsfit heeft 620.000 euro omzet, 25 sponsoren en 400 aangesloten clubs. Mijn ambitie is om nog meer sportclubs te voorzien van gratis tenues. Dat betekent: hoe meer sponsoren, hoe sneller we kunnen groeien. Nu richten we ons op voetbalclubs, maar we willen ook actief worden in andere sporten. Ook hebben we afgelopen jaar een samenwerking gesloten met de Edwin van der Sar Foundation.”

Edwin van der Sar? “Van ieder tenue gaat 2,50 euro naar het goede doel van Edwin van der Sar. Ik vind het namelijk zeer belangrijk om iets te kunnen betekenen voor de maatschappij. Daarnaast heeft Van der Sar heeft als marketingdirecteur van Ajax een gigantisch sportnetwerk. Daar mogen wij met Brandsfit gebruik van maken.”

Belangrijkste lessen? “Ondernemen is een kwestie van doen! Heb je een goed idee? Gewoon aan het avontuur beginnen en volledig voor gaan. Houd wel altijd een scherpe focus en koers voor ogen, hoe hard het ook gaat.”