Nieuws Actueel
Brexit kost Nederlandse economie al snel miljarden
De Brexit kost Nederland dit en volgend jaar ruim 3 miljard euro. Ook de werkloosheid blijft hoger dan eerder gedacht, meldt het Centraal Plan Bureau (CPB) in een nieuwe raming van de economische groei in 2016 en 2017. Dat bericht het AD.

De eerste klap is een daalder waard. Dat gaat zeker op voor de Brexit. Eerder becijferde het CPB de totale economische schade door een Brexit op tien miljard euro per jaar. Dat was voor de periode tot 2030. De eerste anderhalf jaar wordt al ruwweg een derde van de schade geleden, volgens de rekenmeesters van de overheid.
Niet dat we armer worden; de economie groeit dit jaar met 1,7 procent en volgend jaar met 1,6 procent. Zonder de eigenwijze Britten was de groei een stuk hoger uitgekomen. Dat scheelt dus in de totale welvaart.
(Lees verder na tabel)
OnzekerheidGroot-Brittannië is en blijft een belangrijke handelspartner voor Nederland. Logisch dus dat we het merken als de Britten de interne markt moeten verlaten. Handel zal dan moeizamer en duurder worden. Zover is het nog helemaal niet. De Britten zitten nog steeds in de EU en het is nog volstrekt onduidelijk wanneer ze de EU verlaten en op welke voorwaarden.
Toch zijn de negatieve effecten al merkbaar zegt het CPB. Dat komt omdat de onzekerheid groot is. Dat merken de Nederlanders en de Britten. In Groot-Brittannië is de economie hard op weg naar een recessie. Bedrijven nemen geen nieuw personeel meer aan, de bedrijven investeren veel minder en de consumenten zijn ook een stuk benauwder over de toekomst.
Aan deze kant van het Kanaal is de onzekerheid er ook. Krijgt de Europese economie ook een tik van de Brexit? Vooralsnog lijkt dat mee te vallen, maar de angst blijft. En onzekerheid is de dood in de pot voor economische bedrijvigeheid. Bedrijven die tot nu toe volop investeerden en personeel aanamen worden toch wat voorzichtiger. Want stel je voor dat het economisch allemaal wat minder gaat. Dan haal je de investeringen er niet uit en moet je mensen ontslaan.
(Lees verder na tabel)
Toch lijkt het met de gevolgen van de Brexit mee te vallen. Colette Alma, directeur van VNCI, de branchevereniging voor de chemische industrie, plaatst de raming in perspectief. "We hebben kennisgenomen van de conclusies van het CPB. We kunnen de gevolgen van de Brexit nog niet goed overzien."
Zorgen zijn er wel, want jaarlijks exporteren de chemische bedrijven voor 7 miljard euro naar de Britten. Het CPB verwacht dat de grootste klap pas volgend jaar valt. Dan zal de export lijden onder de onzekerheid. En de export is en blijft een belangrijke motor voor de groei van de Nederlandse economie.
BezuinigingenHet is niet allemaal kommer en kwel. De binnenlandse bestedingen doen het juist goed. De aantrekkende huizenmarkt geeft de consumentenbestedingen een duwtje in de rug. Ook de koopkracht stijgt, omdat de inflatie naar verwachting heel laag blijft. Een tegenvaller is wel de lagere gasproductie. Die scheelt meer dan een miljard euro aan economische groei.
Al met al zal de economie volgend jaar met 1,6 procent groeien verwacht het CPB, een stuk minder dan de 2,1 procent waar eerder op gerekend werd.
(Lees verder na tabel)
In Den Haag hoeven ze zich desondanks nog geen zorgen te maken. Ondanks de lagere groei zal het begrotingstekort dalen verwacht het CPB. Dat komt omdat eerdere bezuinigingsmaatregelen nog volop doorwerken. Het tekort daalt volgend jaar naar 0,6 procent, tegen 1,6 procent dit jaar.
Dat is goed nieuws voor het kabinet. Extra bezuinigingen zijn niet nodig. Volgend jaar zijn er verkiezingen en het is geen prettige boodschap om dan met extra bezuinigingen te komen.
Gerelateerde artikelen:
Ondernemers houden vertrouwen in economieBrexit raakt toerismebranche in NederlandJeroen Dijsselbloem: 'Als iedereen de beuk erin gooit, wat dan?'Terugkijken: Brexit webinar van De Ondernemer