Nieuws Actueel

Britse energiesteun kost schatkist komende tijd 60 miljard pond

Het Verenigd Koninkrijk zal de komende zes maanden zo'n 60 miljard pond, omgerekend zo'n 68 miljard euro, kwijt zijn aan subsidies voor gas- en elektriciteitsrekeningen voor huishoudens en bedrijven. Dat zei de Britse minister van Financiën Kwasi Kwarteng.

ANP 23 september 2022

ANP230922114 1

Hij benadrukte in het parlement dat de kostenramingen van de energieplannen "bijzonder onzeker" zijn gezien de sterk schommelende energieprijzen. "Op basis van recente prijzen zullen de totale kosten van het energiepakket voor de zes maanden vanaf oktober naar verwachting ongeveer 60 miljard pond bedragen", zei hij. Kwarteng verwacht dat de kosten zullen dalen naarmate de onderhandelingen over nieuwe langlopende energiecontracten met leveranciers vorderen.

De Britse premier Liz Truss kondigde eerder aan de energieprijzen twee jaar lang te willen bevriezen. Met de stap wil ze voorkomen dat meer huishoudens en bedrijven in de problemen komen door de sterk gestegen prijzen. Zo moet ook een recessie worden voorkomen of de omvang ervan worden beperkt.

Eerder deze week werd ook al het verbod op het winnen van schaliegas via fracking in het Verenigd Koninkrijk teruggedraaid. Die methode, waarbij chemicaliën en steengruis of zand onder druk de bodem in worden gespoten om gas dat gevangen zit in steen vrij te maken, is omstreden. Grondwater kan door het zogeheten fracken vervuild raken en het kan aardbevingen veroorzaken. Er gold sinds 2019 een verbod op fracking vanwege zorgen over aardbevingen die daardoor kunnen ontstaan.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws