Nieuws Actueel

Britten teleurgesteld over juridische stappen EU in Ierse kwestie

De Britse regering is "teleurgesteld" dat de Europese Unie drie strafprocedures in gang heeft gezet tegen het Verenigd Koninkrijk, zegt een woordvoerder van premier Boris Johnson. Toch wil de regering eerst de documenten goed lezen, voordat het met een formele reactie komt.

ANP 15 juni 2022

ANP150622158 1

De strafprocedures gaan over het Noord-Ierse protocol. Volgens de EU heeft het Verenigd Koninkrijk op eigen initiatief de afspraken geschonden die ervoor moesten zorgen dat er na de brexit geen harde grens zou komen tussen Ierland en Noord-Ierland. Maandag kondigde het Verenigd Koninkrijk een nieuwe wet aan om de handelsregels tussen Noord-Ierland en Groot-Brittannië op te heffen.

De EU beschouwt de eenzijdige actie van het Verenigd Koninkrijk als "illegaal". De Europese Commissie start drie procedures om de Britten toch weer terug aan tafel te krijgen. Als ze Brussel niet binnen twee maanden tegemoetkomen, kan de Commissie naar het Europees Hof van Justitie stappen. De juridische stappen kunnen de Britse regering hoge boetes kunnen opleveren.

Beide partijen zeggen er nog wel samen uit te willen komen, maar dat de ander de uitgestoken hand weigert. De Britten hekelen de starre houding van de EU en vinden dat er wel onderhandeld moet worden. Johnsons woordvoerder zegt dat de voorgestelde aanpak van de EU niet afwijkt van wat eerder is gezegd. "Dat veroorzaakt extra lasten voor burgers en bedrijven en dat zou een stap terug zijn."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws