Nieuws Actueel

Bronnen: Duitsland gaat alarmfase van gascrisisplan uitroepen

De Duitse overheid gaat donderdag de alarmfase uitroepen onder haar crisisplan rond aardgas. Dat melden bronnen in Berlijn. Daarmee zou de tweede fase van dat driedelige noodplan rond de gasvoorziening in Duitsland ingaan, nu de leveringen van gas door Rusland worden verlaagd.

ANP 23 juni 2022

ANP230622084 1

De maatregel zal worden aangekondigd door de Duitse minister van Economische Zaken en Klimaat Robert Habeck, aldus de ingewijden. Onder die alarmfase zouden energiebedrijven de mogelijkheid moeten krijgen om hun gasprijzen te verhogen voor afnemers zodat de vraag zou moeten dalen. In de derde fase van het noodplan kan de overheid direct ingrijpen bij de gasdistributie.

Onder de alarmfase ziet de Duitse overheid hoge risico's voor langdurige problemen met de gaslevering en zelfs mogelijke tekorten. Berlijn heeft al aangekondigd dat er meer kolencentrales gebruikt gaan worden om gas te vervangen.

Ook in Nederland is er een crisisplan voor de gasvoorziening. Die bevindt zich nog in de eerste fase. Energieminister Rob Jetten heeft opgeroepen zo min mogelijk gas te gebruiken. Ook wil het kabinet steenkolencentrales tijdelijk harder laten draaien zodat met het bespaarde gas de gasopslagen beter gevuld kunnen worden voor de winterperiode.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws