Nieuws Actueel

Broodje van Dootje terug van weggeweest

Als twee druppels water. Dowie jr. heeft alleen minder haar en daar zit ook geen Brylcreem (pomade) in. Maar met net zoveel bravour als z'n pa in 1955, heropende de jongste zoon van Do Walta gisteren de legendarische broodjeszaak Broodje van Dootje, hoek Bleijenburg en Herenstraat, schrijft het AD.

Leo van der Velde l foto: Frank Jansen 22 maart 2016

Broodje dootje

"Het lintje is doorgeknipt door cabaretier Paul van Vliet, die woont vlakbij en at hier vroeger ook al een broodje ros," vertelt Dowie. "M'n moeder Inge - ik heb veel aan haar te danken - mocht het nog eens overdoen. Daar waren mijn ooms Tieme en Frans ook bij. De hele familie is trots en blij dat we hier weer, als vanouds, belegde broodjes van ouderwetse kwaliteit verkopen." Als kind speelde hij al in de zaak. "Dan kreeg ik twee puntjes met een bakje pindasaus. Heerlijk. Dit was voor mij de crèche."

Broodje verschrikkelijkDo Walta begon de broodjeszaak 60 jaar geleden op nummer 9, tussen lunchroom Apendans en herenkapper Den Drijver. Broodje van Dootje groeide uit tot een begrip, mede door dat befaamde broodje Verschrikkelijk. "Vijf soorten beleg, eitje, uitjes, mayonaise, ketchup en piccalilly."

Door het succes moest Dowie sr. uitbreiden en hij deed dat op de hoek, nummer 31, waar nu zoonlief zit. Ook het broodje Troep (vleessalade) was en is populair. "Alles uit eigen keuken en vers. Zelfs de sauzen. We zijn ook bekend om de omeletten en uitsmijters. En niet te vergeten ons broodje goulash."

Jaren vijftigZulke broodjes gingen gisteren voor 50 cent over de toonbank. "De prijs uit de jaren vijftig." Toen werd Herenstraat nog met twee e's geschreven, waren er winkels waar aapjes werden verkocht en stond bij groenteboer Toorenburg nog een paard en wagen voor de deur. Tot in 1983 liep de broodjeszaak goed, maar toen ging het zakelijk mis en moest Do alles verkopen.

In 1998 overleed de oprichter op 64-jarige leeftijd. In 2016 heropent Dowie jr.