Nieuws Actueel

Dorpsbrouwerij Dikkels aan Markt Boxtel over jaar open

Met de complimenten van de welstandscommissie kan ondernemer Wim van Oirschot vaart gaan maken met zijn dorpsbrouwerij Dikkels aan de Boxtelse Markt.

Hein Eikenaar 7 juli 2016

Bierkroeghoreca1065

In het snelste scenario opent in de zomer van volgend jaar een nieuwe horecazaak aan de Markt de deuren: proeflokaal en dorpsbrouwerij Dikkels, schrijft het Brabants Dagblad.

HorecazaakDat zei architect Cleem Snijders gisteren na afloop van zijn toelichting op het ontwerp bij de welstandscommissie. Die deelde er de complimenten voor uit. De gemeente heeft al medewerking toegezegd aan het plan van de Boxtelse ondernemer Wim van Oirschot om aan de Markt 25 een horecazaak te beginnen.

Brouwerij Dikkels (midden), in donkerbruin steen (tekst gaat verder onder foto)

Deze is gepland in het al jaren leegstaande gebouw van de voormalige boekwinkel Elckerlijc. Wie er straks de deur binnenstapt, staat direct in het proeflokaal. Achterin het smalle pand staan de ketels achter een glazen wand waar bezoekers het brouwproces kunnen volgen. Er wordt in principe alleen geproduceerd voor eigen horeca.

WoningenIn tegenstelling tot eerdere plannen komt er op de bovenverdieping één in plaats van twee woningen. Het appartement aan de Marktzijde is geschrapt, aldus Snijders, onder meer uit kostenbesparing. Op de plek waar het appartement was gepland, komen nu een keukentje en een kleine kamer die de gebruikt kan worden voor vergaderingen of door het personeel. De studio aan de achterzijde ligt boven de berging en krijgt een toegang aan de Mgr. Bekkersstraat.

SloopHet pand is geen monument en verkeert in een slechte bouwkundige staat. De voormalige boekhandel wordt volgens planning nog dit najaar gesloopt om plaats te maken voor de nieuwbouw, die een donkerbruine kleur heeft. Snijders: "Vergelijkbaar met de stenen van de brillenzaak aan de overzijde van de Markt."

Waar de naam Dikkels - een verwijzing naar het woord dikwijls - komt te staan, staat nog niet vast. De architect ziet mogelijkheden op de ramen of op de luifel voor de horecazaak. "Het wordt subtiel. In ieder geval niet al te schreeuwerig."