Nieuws Actueel

Brouwerij Nicolaas brouwt 6.000 liter als eerbetoon aan Goirle

Goirle krijgt een eigen bier, Nicolaas. Blond, pittig van smaak en 6,8 procent sterk. Het idee borrelde op tijdens een bierproefavond van elf vrienden. Nabij De Roovertsche Leij komt de nieuwe Brouwerij Nicolaas met Dirk Brands als brouwmeester schrijft het Brabants Dagblad.

Willem de Volder | Foto: Marie-Thérèse Kierkels 5 februari 2018

Nicolaas goirle bier brouwen bierbrouwer

,,Goirle ontbeert een streekbier. Maar we willen niet ‘het zoveelste blond bier’ brouwen. Het moet onderscheidend zijn in smaak en in aanpak. Én affiniteit hebben met Goirle.’’ Klare taal van microbrouwer Dirk Brands. Een beetje de founding father van brouwerij Nicolaas.

Initiators Jaap Bakx en Geert van de Laak wijzen tijdens het gesprek in De Roovertsche Leij met regelmaat naar Brands. Hij studeerde levensmiddelentechnologie aan de HAS in Den Bosch. Bouwde met zijn broer een brouwketel en zette met regelmaat familie en vrienden een eigen biertje voor. De proefavonden brachten niet alleen jolijt

Lees ook: Zo groeit de 7 Deugden met stapelfinanciering naar 40.000 liter bier

Brouwerij

Brands engageerde een gesprek met Rob Mutsaers van De Roovertsche Leij, Natuurpoort van Goirle, over een brouwerij. De uitkomst: ‘Werk het plan maar uit’. Op alle niveaus gingen ze aan de slag, van product en sales tot marketing en website. ,,We hebben om financiën te genereren de ambassadeursgroep Vrienden van Nicolaas opgericht’’, zegt Bakx.

Voor Brands bleef het niet bij ‘thuisbrouwen’. Hij startte in het Belgische Hasselt met een brouwopleiding. Het blijkt de voedingsbodem voor het blonde bier van Goirle. ,,Het recept is samengesteld met andere brouwers van de opleiding. Qua smaak sluit het aan bij de klassieke Belgische bierstijlen.’’

,,Nicolaas is een eerbetoon’’, zegt Brands. De installatie met een capaciteit van 400 liter is gereed en naast de Roovertsche Leij verrijst Brouwhuis Nicolaas. ,,Een boerennederzetting, passend in het bestemmingsplan’’, zegt Mutsaers, die het bier in zijn horecabedrijf op vat neemt. De vergunning is inmiddels aangevraagd.

Doelstelling is, volgens Brands, om dit jaar 6.000 liter Nicolaas te brouwen. Vanaf de zomer moet het bier gaan stromen.

Qua smaak sluit het bier aan bij de klassieke Belgische bierstijlen

Dirk Brands, brouwmeester Nicolaas